IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото мина над 1,30 EUR/USD за пръв път от началото на май

Затвърждаването на нагласите, че скоро няма да има вдигане на лихвите в САЩ даде сила на единната валута

15:43 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото мина над 1,30 EUR/USD за пръв път от началото на май

Еврото успя да прескочи нивото от 1,30 EUR/USD за пръв път от 10 май насам, с което регистрира двумесечен връх. Това се случва на фона на значими икономически новини от ерозоната и в очакване на данните за безработицата в САЩ за юни.

Възходът на еврото вероятно се дължи на вчерашните данни за спад на индекса на производствените цени в САЩ през юни. Той се е понижил с 0,5 на сто през миналия месец и трейдърите смятат, че ако тенденцията се пренесе и при потребителските цени, то вероятно доларът ще отслабне още.

Причината за това е, че дефлационните процеси в САЩ едва ли ще накарат Федералния резерв да затегне монетарната политика в страната преди да излязат категорични данни за опасност от инфлация.

Данните за индекса на потребителските цени показаха минимално забавяне на дефлацията от миналия месец. Индексът се е понижил с 0,1 на сто, което изненада пазарните анализатори. Техните очаквания бяха показателят да остане на нивото си от миналия месец, когато бе отчетен спад от 0,2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени обаче е нараснал с 0,2 на сто на месечна база, което е повече от прогнозите. В този показател не попадат цените на горивата и храните, които по правило се движат в по-широки граници.

Еврото получава подкрепа и от очакванията за стрес тестовете на европейската банкова система. Днес председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер успокои пазарите с думите, че едва ли може да се очакват някакви проблемни данни от тестовете за системен риск.

Другите по-сериозни икономически новини от еврозоната днес бяха свързани с търговския баланс на еврозоната за юни, който показа изненадващо увеличение на дефицита до 3 млрд. евро.

След публикуването на данните за потребителските цени в САЩ еврото отстъпи минимално до 1,2990 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още