IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимбабве ще може отново да изнася диаманти

Забраната за износ беше наложена заради съмнения за продажби на "кървави" диаманти

12:44 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Зимбабве ще може отново да изнася диаманти

Участниците в Кимбърлийския процес за международна търговия с необработени диаманти разрешиха на Зимбабве от септември да може да изнася на международните пазари диаманти. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от Световния съвет за диаманти, който проведе заседание в края на миналата седмица в Санкт Петербург.

На Зимбабве беше забранено да изнася диаманти от находището Marange, по подозрение, че именно там се добиват т.нар. „кървави“ или „конфликтни“ диаманти, които често се използват за финансиране на терористични или антиправителствени движения.

По времето на забраната за износ Зимбабве е складирала над 4 млн. карата диаманти на обща стойност около 1,7 млрд. долара. Тяхната продажба едва ли би оказала сериозно влияние на международните цени на скъпоценните камъни, смятат анализатори.

За сравнение, обемът на добива на диаманти от компанията De Beers за миналата година е 24,6 млн. карата, а на руската „Алроса“ – 34,8 млн. карата диаманти.

Кимбърлийският процес е организация, противодействаща на оборота на „конфликтни“ диаманти и названието й идва от селище в ЮАР, където за пръв път се е провела конференция по въпроса. В Кимбърлийския процес участват всички страни в света, основни производители и купувачи на диаманти. Организацията издава на всеки добит диамант сертификат за произход, без който той се счита за нелегален.

По данни на Световния съвет за диаманти, делът на "кървавите" диаманти в света сега е около 1%, докато преди години е бил около 15% от световния пазар на скъпоценни камъни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още