IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хеликоптерите - най-добре продаваната военна стока по време на криза

Търсенето на хеликоптери сред американските военни е толкова голямо, че през последните години са закупени няколко дузини руски транспортни хеликоптери

17:36 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Хеликоптерите - най-добре продаваната военна стока по време на криза

Докато военни бюджети по света се свиват, най-крупният клиент на военната индустрия Пентагона пренасочва ресурсите си от скъпо, високотехнологично оборудване към хеликоптери, пише Market Watch.

„Пазарът е много добър за производителите на военни хеликоптери“, казва Фил Дънроф, изпълнителен директор на отдела за специална продукция на Boeing Co. „Очаквам това да продължи през следващите 5 години“, допълва той.

Анализатори предвиждат между 2009 г. и 2018 г. световният пазар на хеликоптери да се удвои, като производителите се очаква да доставят 15 000 хеликоптера на стойност 174,4 млрд. долара, от които 6 157 военни на стойност 130 млрд. долара, се казва в изследване на Teal Group.

Продажбите на хеликоптери са фантастични и това е единственият пазар в целия свят през последните четири години, който отчита стабилен двуцифрен растеж“, казва Ричард Аболафиа от Teal. Очакванията на анализаторите са продажбите на военни хеликоптери да се увеличават до 2015 г., когато ще се задържат на постоянно ниво.

Освен че хеликоптерите са основно превозно средство на западните армии, към тях има значителен интерес от развиващи се страни, което хеджира индустрията от евентуално съкращаване на бюджетите на западните правителства.

Хеликоптерите са ключов компонент за войните в Афганистан и Ирак. За 2009 г. Пентагона повиши годишната си заявка за нови хеликоптери до 54 от 44 за леки хеликоптери, до 81 от 66 за Blackhawk и до 37 от 28 за CH-47.

Всъщност търсенето на хеликоптери сред американските военни е толкова голямо, че през последните години бяха закупени няколко дузини транспортни хеликоптери, произведени в Русия за операциите в Афганистан и Ирак.

Базираната в Чикаго Boeing се очаква да остане лидер в сектора със световен пазарен дял от 24.7% през 2018 г., от 23,5% сега, сочат данните на Teal Group. Поръчките на Пентагона към компанията са за транспортния Chinook, Apache и хибридния V-22 Osprey.

Конкуренцията в лицето на United Technologies Corp. със Sikorsky и Bell Helicopter на Textron Inc. също се радват на добри поръчки.

Sikorsky произвежда евтина версия на популярния хеликоптер Black Hawk в Полша, предназначен за развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още