IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки стачките и вулкана Lufthansa подобрява резултатите си

Най-големият авиопревозвач в Европа е постигнал ръст на приходите от 24% през първата половина на годината

14:04 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Въпреки стачките и вулкана Lufthansa подобрява резултатите си

Немската авиокомпания Lufthansa Group обяви подобряване на резултатите си през първата половина на годината в сравнение със същия период на миналата година. Това се случва въпреки изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутл и стачките, които парализираха компанията за дълъг период от време, съобщава BBC.

Загубата на Lufthansa за шестмесечието възлиза на 104 млн. евро, което е доста под отрицателния резултат от 178 млн. евро, отчетен година по-рано. С по-голяма „заслуга“ за загубата е първото тримесечие, тъй като през второто компанията е постигнала оперативна печалба от 159 млн. евро.

Приходите на най-голямата авиокомпания в Европа за периода обаче скачат с 24 на сто до 12,6 млрд. евро. Сред причините за това е „значителното възстановяване“ на търсенето на полети в първа и бизнес класа, съобщават от компанията.

„От една страна, резултатите за полугодието отразяват позитивния тренд при търсенето, преди всичко при товарните превози и междуконтиненталните пътувания“, се казва в официално съобщение на Lufthansa.

“От друга обаче в тях са отразени негативни ефекти като поскъпване на горивата и първите разходи за консолидация с Austrian Airlines и BMI, както и извънредни фактори като суровата зима, стачките на пилотите и затвореното заради исландския вулкан въздушно пространство“, обясняват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още