IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси започнаха август с убедителен ръст

Индексите в Карачи обаче се понижиха силно, след като централната банка на Пакистан изненадващо увеличи основната лихва от 12,5% на 13%

12:21 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси започнаха август с убедителен ръст

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион започнаха август с убедителни повишения, които помогнаха на регионалния борсов измерител MSCI Asia Pacific да се повиши за шести път през последните седем дни. MSCI Asia Pacific, който включва близо 1000 борсови компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, завърши миналата седмица с ръст от 1,4%, а юли – с преднина от 5,6%.

Добрите финансови резултати на Honda, Hitachi и Hyundai Mobis за миналото тримесечие донесоха ръст в акциите на автомобилните и потребителските компании. Акциите на втория по големина производител на автомобили в Япония – Honda, както и тези на Hitachi, поскъпнаха с поне 4% на борсата в Токио. Тези на най-големия корейски производител на автомобилни части скочиха с близо 9%, предаде Bloomberg.

MSCI Asia Pacific се повишава с 1,2% до 120,5 пункта и е на път да завърши сесията на най-високото ниво от 13 май насам. Най-силно днес се повишиха главните индекси в Тайван и Хонконг. Тайванският Taiex нарасна с близо 2% до 7 911,68 пункта, докато Hang Seng напредна с 1,8% до 21 412,79 пункта, воден от компаниите в сектора на недвижимите имоти. В Япония Nikkei 225 добави 0,4% до 9 570,31 пункта.

Широкият китайски борсов индикатори Shanghai Composite се повиши с 1,3% до 2 672,52 пункта, въпреки че данните за страната от последите два дни показаха спад в производствения сектор. Разочароващите данни бяха компенсирани обаче от новината за голямото находища на въглища, открито в северната част на Китай, която повиши силно акциите на компаниите от енергийния сектор.

За разлика от Китай, фабричният сектор в Австралия продължава да расте, и то за седми пореден месец. Това показа индексът на бизнес активността във фабричния сектор на Австралия, който се увеличи с 1,5 пункта до 54,4 пункта през юли. Това помогна за днешното повишение на австралийския индекс S&P/ASX 200 скочи с 1,1% до 4 541,60 пункта.

В Индонезия обаче Jakarta Composite се понижи с 0,5% до 3 054,21 пункта, след като днес стана ясно, че инфлацията в страната се е ускорила до най-високото си ниво за последните 15 месеца. Това е знак за вероятно скорошно повишение на лихвените проценти в страната.

Още по-силно, с 1,6% до 10 354,42 пункта, се понижи обаче главният борсов индекс в Пакистан – Karachi 100. Повод за това стана решението на централната банка на страната да увеличи неочаквано основната лихва, като мярка за борба с растящата инфлация в страната. Основният лихвен процент в страната нарасна до 13% през юли от 12,5% за юни, след като инфлацията през юни скочи до 12,7% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още