IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между 8 и 14 на сто ще е единната ставка на ДДС в туризма

Предложението на туристическите организации е за 8%, както и за въвеждане от средата, а не от началото на 2011 г.

13:24 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Между 8 и 14 на сто ще е единната ставка на ДДС в туризма

Туристическият бранш предлага единната ставка на ДДС в туризма, която трябва да се въведе от 2011 г., да бъде 8%. По думите на финансовия министър Симеон Дянков равнището ще е между 8 и 14 на сто. Точният размер предстои да бъде уточнен в близките десетина дни.

Това стана ясно от проведена днес дискусия в икономическото министерство с участието на представители на туристическия сектор, на Дянков, а също и на икономическия министър Трайчо Трайков.

Към момента туристическите пакети за чужди туристи се облагат с по-ниска ставка на ДДС – от 7%. Останалите услуги, включително и за индивидуални туристи, се облагат с общата ставка от 20%.

Дянков припомни, че въвеждането на единната ставка не е по инициатива на финансово министерство, а е във връзка с пристигнало наскоро писмо от Европейската комисия (ЕК), с което се настоява ДДС в туризма да се изравни. Той посочи, че това е трябвало да стане още от 2007 или 2008 г. Предложение за уеднаквяване е имал неговият предшественик Пламен Орешарски, но парламентът не го е разгледал.

Симеон Дянков каза още, че засега със сигурност се знае, че единното ДДС в туризма не може да е 7%, каквито предложения имаше първоначално в бранша, „защото така бюджетът за 2011 ще загуби около 15 млн. лв., което не може да се позволи“.

Представители на туристическия сектор пък съобщиха за свои първоначални изчисления, според които общото ДДС от 8% почти ще компенсира въпросните 15 млн. лв.

Туристически организации предложиха още единната ставка да се въведе не от началото, а от втората половина на 2011 г., във връзка с което финансовият министър отговори, че ще бъде направено допълнително запитване до ЕК.

Аргументите на бранша бяха, че вече по-голямата част от летните туристически пакети за 2011 г. са продадени, като в цената им е калкулирана ставка от 7%.

В същото време туроператори признаха, че независимо от това че ще бъде намален ДДС на нощувките за индивидуалните туристи, каквито са основно българските, цените за тях няма да бъдат понижени.


Помолен да коментира въпроса депутатът от ГЕРБ Георги Икономов каза за Investor.bg, че по негово лично мнение ДДС в туризма от следващата година ще бъде 9 или 10 на сто. Той посочи още, че според реалните данни индивидуалните туристи у нас са над 20%, а не 10%, каквото становище беше изказано от туристическия бранш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още