IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Мтел купува Мегалан и Спектрум Нет за 72 млн. евро*

Очаква се сделката да бъде финализирана през 2011 г.

11:03 | 15.09.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Собственикът на Мтел купува Мегалан и Спектрум Нет за 72 млн. евро*

Австрийският телекомуникационен гигант Telekom Austria AG, собственик на мобилния оператор Мтел, ще придобие два кабелни оператора в България за 72 млн. евро, разширявайки бизнеса си в Източна Европа, става ясно от информация на Bloomberg.

Обекти на сделката са Мегалан и Спектрум Нет, като покупката ще бъде финансирана с наличните свободни средства на компанията.

Финалното плащане от 14,5 млн. евро през 2011 г. ще зависи от представянето на придобитите дружества, уточняват от Telekom Austria.

Базираната във Виена група оперира мобилни мрежи в седем държави от Източна Европа. В петък компанията оповести решение да обедини подразделенията си за фиксирана и мобилна телефония, за да намали разходите си. 

Транзакцията подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. 

Предвижда се, след като сделката стане факт, местното ръководство на Мегалан и Спектрум Нет да бъде запазено и в двете компании, които ще продължат да оперират отделно за около 18 месеца. Въпреки това продуктови пакети под бранда на Мтел ще бъдат пуснати от тях още през тази година.

От Telekom Austria смятат, че двата кабелни оператора взаимно допълват дейностите си, което се очаква да позволи на Мтел да обхване както бизнеса, така и частни клиенти. 

Мегалан е водещ доставчик на високоскоростен интернет в София и предлага и IPTV-услуги. Спектрум Нет се фокусира върху високоскоростния достъп за бизнес клиенти в по-големите градове в страната.

Заедно двата оператора имат приходи за 2009 г. в размер на 25,3 млн. евро и печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизации (EBITDA) от 7 млн. евро. За тази година се очаква комбинирана EBITDA от 9,6 млн. евро.

В Спектрум Нет (Спектър Нет АД) досега най-голям акционер беше Алфа Телеком, дъщерно на Алфа Финанс Холдинг. Мегалан се преобразува в акционерно дружество преди няколко месеца, като акционери с равни дялове са Мегалан ООД и Паризу Трейдинг ООД.

*Актуализирано към 11:13 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Най-тежкО на М-тел с М-тел. Наистина, губят, '*** са толкоз ***, че не разберат, как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Тежка компания е м-тел, като слон в стъкларски магазин.Няма промени, няма никаква гъвкавост, дране на кожи от клиентите.Да си спомним времето от преди 10 години, когато се говореше че плащат под масата за да няма втори мобилен оператор. Обжалваха всяко решение на комисията, голяма борба. И всичко това за да се дере клиента. После с високите цени за взаимна свързаност между операторите- пак обжалвания, после с преносимостта на номерата- пак запъване.Така ще бъде и в интернет полето.Това никак не е добре за потребителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Мегалан не ги знам. Нямал съм работа с тях. М-тел, обаче - и Шапката-в частност и допълнение - изтърваха питомното, да гонят дивото. Натрупаха към 500 млн. пропуснати ползи, обаче, нали са "интелигентни", изобщо не си дават сметка и надъхано провят простотия след простотия. Честито да им е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
alexvinchev
преди 13 години
Тежко им на клиентите... И от Магелан и от Метел съм бягал винаги като дявол от тамян. Явно гърнето и похлупака се срещнаха най-накрая...Нито едните, нито другите са стока...На Метел бях клиент през 2004-а година. Такива сметки, каквито плащах при тях за месец не съм платил за цялата 2005-а година при друг оператор.Магеланци пък ги пробвах, за да си взема резервен интернет за времето, когато имаше проблеми при настоящия ми доставчик - NetIsSat (реално по-малко от 8 часа сумарно на година). На Магелан им отне месец, за да ми отговорят, че не могат да ми предложат това, което вече получавах от NetIsSat и то за по-малко пари...Смешковци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
nns
преди 13 години
Хич не си грешка бат Иво пак напрай някоя кинта :) евала на холдинга дето се вика за 5 мил.е. май го взе/51%/ преди 3г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
cymru
преди 13 години
Spectrum net нали беше на Алфа финанс холдинг или съм грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още