IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как някои банки се превърнаха в агенции за имоти?

Банки в Румъния са започнали да публикуват и обяви за имоти на изрядни длъжници, които обаче искат да продадат жилището си

14:20 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Как някои банки се превърнаха в агенции за имоти?

Банките отдавна съзнават, че има вероятност да се изправят пред необходимостта да се нагърбят с реализацията на множество недвижими имоти на изпаднали в затруднение длъжници, които са спрели да обслужват задълженията си.

На практика такава ситуация се включва в плановете още в момента, в който се взима решение за кредитиране на един или друг инвеститор, собственик или проект за изграждане на имот. Въпреки това за финансовите институции такъв сценарий далеч не е изгоден. Техният бизнес се състои в отпускане на кредити, а печалбата им се формира от лихвата върху тези кредити.

Това е причината в много страни кредиторите да се съгласяват да разсрочват задължения и да взимат всевъзможни мерки да облекчат положението на задължените – именно, за да не се налага да отнемат техните имоти и да трябва да ги обявят за продан на пазара, който така или иначе вече е пренаситен от непродадени имоти.

Сега обаче някои банки в Румъния добавят и нови услуги към предложението си за продажба на имоти. Наред със списъка от търгове за отнети имоти, някои банки са започнали да добавят и обяви от страна на клиенти, които все още обслужват задълженията си, но при все това искат да продават, пише ZF.

Това са длъжници, които към момента все още са в състояние да изплащат ипотеката си, но забелязват, че финансовата им ситуация се влошава, затова искат да се освободят от кредита чрез продажбата на имота, уточнява изданието.

В този смисъл кредиторите достигнаха до ситуацията, от която най-много се страхуваха – превърнаха се в агенции за имоти, пише изданието.

Банкерите от дълго време се опасяват от такава възможност, като някои от тях дори взеха различни мерки, за да не се окажат собственици на голям портфейл от имоти, които трябва да продават. Много от тях не успяха.

Например румънската банка BRD, част от групата на Societe Generale, е публикувала на своя сайт над 50 обяви за продажба на апартаменти, къщи и парцели, собственост на клиенти, чието финансово положение в последно време се е влошило и които искат да продадат имотите, преди те да им бъдат отнети. Цените обаче са значително по-високи в сравнение на онези имоти, които вече са били отнети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още