IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП: 70% от студентите може да загубят здравните си права

Причината е, че в периода юли-септември бъдещите студенти, завършили средно образование същата година, не плащат здравните си вноски

12:03 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
НАП: 70% от студентите може да загубят здравните си права

По данни на Националната агенция за приходите (НАП) над 70% от редовните студенти, които са български граждани, имат пропуски в здравното осигуряване за един, два или три месеца. Затова има голяма вероятност студентите, които тази година са първокурсници, да се окажат на „една крачка“ от прекъсването на здравно-осигурителните им права, предупреждават от НАП.

Причината е, че от началото на 2010 г. при повече от три неплатени вноски за последните три години се губят здравни права. Така немалко студенти могат да се окажат без право да ползват безплатните здравни услуги, които се полагат.

От НАП обясняват, че проблемът е в това, че учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а започват следването си през септември или октомври. В диапазона юли-септември те не са осигурени за сметка на републиканския бюджет. За този период бъдещите студенти трябва да платят сами здравно-осигурителните си вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още