IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли опасност от двойно дъно на пазара на имоти в Европа?

Дори да не се стигне до двойно дъно, капиталовите стойности в някои пазари ще останат непроменени за няколко години, смятат специалисти

08:07 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Има ли опасност от двойно дъно на пазара на имоти в Европа?

Редица пазари на имоти в Европа вече излизат от фазата на пострецесионен ръст, което дава повод на много експерти да се питат накъде ще поеме секторът в близко бъдеще и дали въпросните пазари няма да започнат отново да падат след изчерпване на първоначалната инерция.

По мнението на Ангъс МакИнтош, директор "Проучвания" в консултантската компания King Sturge, пряка опасност от двойно дъно като цяло за пазара в Европа няма, но някои пазари ще преминат през известен период на трудности.

Той отбелязва, че в някои страни капиталовите стойности на пазара на имоти известно време ще стагнират.

„В някои региони имаше преобразуване на доходността и растеж при капиталовите стойности – този процес на възстановяване сега завърши. Какво следва?“, коментира той, цитиран от PropertyWeek.

„Отговорът е: всичко, което ще получават инвеститорите, е единствено възвръщаемостта от инвестиция – няма да има капиталов ръст в продължение на може би две, три, пет години", обяснява той.

От друга страна, има пазари като Москва, Лондон и Париж, където капиталовите стойности бавно и сигурно се изкачваха през последните месеци и на които този процес се очаква да продължи и занапред.

Той казва, че наемите на някои бизнес имоти в Лондон са се повишили значително тази година – с 20-30%, като ръстът на ефективния наем в някои случаи достига до 40%.

Относно останалите пазари обаче МакИнтош призовава инвеститорите да са предпазливи.

Той дава пример с разделението север/юг в Европа, при което редица южни страни като Гърция и Испания преминават през период на икономически и финансови проблеми и при тях инвеститорите трябва да подхождат внимателно.

Северни страни като Франция, Германия, Великобритания и Скандинавските държави пък отчитат добри резултати и икономическо развитие.

По отношение на Централна и Източна Европа анализаторът казва, че „картината е смесена“ и въпреки че някои икономики като Унгария изпитват трудности, в други като Полша има много възможности за ръст.

Доколко тази ситуация в икономиката ще се пренесе и на пазара на имоти?

Според МакИнтош, специално в Южна Европа, наемният ръст може да се очаква да бъде много ограничен и ще зависи от всеки пазар и всяка сграда поотделно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още