IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от фалит на България е спаднал от 23% на 18%

Цената на застраховката срещу фалит на страната в момента е под 250 пункта, показват данни на СМА

13:46 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рискът от фалит на България е спаднал от 23% на 18%

Докладът за третото тримесечие на годината на CMA – световен лидер в предоставянето на пазарни данни за извънборсовата търговия, показва, че рискът от фалит на България (Cumulative Probability of Default) е намалял с цели 5 процентни пункта за 3 месеца - от 22,8% до 17,8%.

Оценката на CMA за България се подобрява от CMA_bb- на CMA_bb, се казва в прессъобщение на Министерството на финансите.

Докладът определя България като най-добре представяща се страна сред държавите от Европа с развиващи се пазари по отношение на движението на цените на застраховките срещу фалит (CDS).

Според представените данни, цената на застраховките срещу фалит на България е намаляла с 82 базисни пункта до 275 базисни пункта, се казва в съобщението на МФ.

През октомври положителната тенденция при застраховките срещу фалит на България се запазва. По последни данни на CMA Datavision, българските CDS са паднали до 248 базисни точки - най-ниското им ниво от края на май тази година.

Цените на застраховките са по-ниски от тези на Гърция (755), Ирландия (444), Португалия (408), Латвия (317), Румъния (316), Унгария (279) и Литва (254).

Низходящата тенденция приближава цените на българските CDS към тези на Испания, които вчера достигнаха 226 базисни точки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още