IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's подобри перспективата пред рейтинга на Украйна

Икономическото възстановяване на Украйна е намалило уязвимостта й към стресови финансови ситуации

19:17 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's подобри перспективата пред рейтинга на Украйна

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's Investors Service Inc. е повишила перспективата пред кредитния рейтинг на Украйна на стабилна от негативна, посочвайки като причина за решението си подобрението на ликвидността на страната, след като сключи нова програма за финансиране с Международния валутен фонд, предаде Dow Jones.

Наред с това икономическото възстановяване на Украйна е намалило уязвимостта й към стресови финансови ситуации, посочват от Moody's.

Оценката на Moody's за държавните ценни книжа на Украйна е B2- - с пет степени под инвестиционната. Подобряването на перспективата обаче отразява факта, че сега рисковете за спад и ръст пред страната са по-балансирани, аргументират се от агенцията.

След като се сви с около 15% през 2009 г., БВП на Украйна отчете ръст през първото тримесечие на тази година. Все пак, предвид много ниската си база, възстановяването с крехко, добавят от агенцията.

Миналата седмица МВФ повиши прогнозата си за растежа на украинската икономика през 2011 на 4,5% от очакваните по-рано 4,1%.

Доверието в Украйна се завръща след президентските избори тази година, особено след като новото правителство постигна споразумение с МВФ през юли. Друг положителен знак е, че миналия месец страната набра 1,5 млрд. долара от продажбата на 10-годишни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още