IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой колко изкарва след смъртта си

Известните и талантливи личности са постигнали едно от важните неща в живота – накарали са името им да работи за тях... дори и след смъртта им

11:41 | 26.10.10 г.
На младини Майкъл Джексън едва ли е предполагал, че славата, извесността и парите му ще го преследват дълго след смъртта му. Снимка: Flickr
На младини Майкъл Джексън едва ли е предполагал, че славата, извесността и парите му ще го преследват дълго след смъртта му. Снимка: Flickr

Всяка година от десетилетие насам списание Forbes, заедно с всички останали класации, прави и един доста злокобен списък на знаменитостите, които продължават да „печелят“ дори и след смъртта си.

Миналата година в списъка се отличиха имената на Ив Сен Лоран, който бе поставен на първо място с годишни приходи в размер на 350 млн. долара, композиторите Ричард Роджърс и Оскар Хамърстийн, които продължават да „печелят“ по 235 млн. долара след кончината си, както и кралят на попа Майкъл Джексън. Той се нареди трети с 90 млн. долара пред друга музикална легенда - Елвис Пресли.

Да видим каква е тазгодишната подредба на най-доходоносните звезди, които вече не са сред живите, но продължават да „заработват“ заради славата и името си.

Майкъл Джексън не успя да попадне в списъка на най-богатите знаменитости приживе, но след смъртта си се нареди не само сред богатите известни личности, но дори регистрира по-големи печалби от живите си колеги (с изключение на Опра Уинфри).

Поп иконата не само заема първото място в класацията, която се провежда за десета поредна година, с доход в размер на 275 млн. долара, но успява да регистрира и ръст в приходите си спрямо миналата година.

Успеваемостта на Джексън се дължи предимно на приходите му от негови песни, включени в каталога на Sony/ATV, на хитовия филм на Sony "This Is It", който бе пуснат след смъртта на звездата и предизвика голям интерес от страна на феновете му, както и на големия интерес към музиката, клиповете и всички неща на изпълнителя, които се появиха в продажба след кончината му.

На второ място тази година е Елвис Пресли. Кралят на rock n' roll музиката, или по-скоро неговата музика, е изкарал 60 млн. долара за последните 12 месеца. Приходите се дължат основно на представленията на Цирк дьо Солей в Лас Вегас, които използват музика на легендарния певец. През изминалата година беше отбелязана и 75-годишнината от рождението на Пресли, което донесе допълнителни постъпления от негови верни фенове.

На трето място е авторът на „Властелина на пъстените“ Джон Роналд Руел Толкин. Макар премиерата на филма, направен по едноименната книга, да беше преди осем години, Толкин все още е особено актуален в Холивуд. Адаптация на книгата му „Хобитът“ в момента се подготвя в Нова Зеландия. Състоянието, изкарано от покойния автор през изминалата година, се равнява на 50 млн. долара.

Под номер четири според списание Forbes е художникът на комикси Чарлс Шулц. Пети е Джон Ленън, част от легендарните Beatles, който е убит в Ню Йорк на 8 декември преди 30 години, но името и песните му все още успяват да изкарат по 17 млн. долара годишно.

Надолу в класацията са още писателят Стиг Ларшон, ученият Алберт Айнщайн (посмъртните приходите на когото идват предимно от от продуктите Baby Einstein – бранд на Walt Disney, насочени към обучението на най-малките), композиторът Ричард Роджърс, Джими Хендрикс, актьорът Стив Маккуин и един от основателите на съвременната телевизия Аарон Спелинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още