IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвижда се 60 млн. лв. субсидия за БНТ и 49 млн. за БНР за догодина

Ако предложената субсидия за телевизията се запази и ако дългът й към БТК продължава да е 18 млн. лева, БНТ ще обяви фалит през следващата година, заяви Вяра Анкова

17:45 | 27.10.10 г. 4
Предвижда се 60 млн. лв. субсидия за БНТ и 49 млн. за БНР за догодина

Субсидията на БНТ за 2011 г. е предвидена да бъде 60,1 млн. лева, за БНР – 49,065 млн. лева, а за БТА – 4,185 млн. лева, съобщи Владимир Петров, директор на дирекция „Държавни разходи“ в Министерството на финансите, на заседанието на парламентарната комисия по културата, гражданското общество и медиите. На него народните представители обсъждат проекта на бюджета за 2011 г. на Министерството на културата, на обществените медии и на СЕМ. 

За Съвета за електронни медии е предвидена субсидия в размер на 1,24 млн. лева.

За 2011 г. субсидията на Министерството на културата е 94,5 милиона лева, като общият й размер е увеличен с 2,2 млн. лева за делегираните бюджети на сценичните изкуства, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов. Той заяви, цитиран от БТА, че са необходими 128 млн. лева, за да може секторът на културата да „изкара тежката кризисна година“.

Стефан Данаилов от „Коалиция за България“ каза, че неговата парламентарна група настоява да бъдат отделени допълнително 16 млн. лева за културата за 2011 г., като от тях 2 млн. лева - за БНТ и 1 млн. лева - за БНР, които да се използват за специализирани предавания за съвременната българска култура. В тези допълнителни 16 млн. лева са включени и искания за повече средства за производство на филми, както и 3 млн. лева за капиталови разходи за сградите на училищата по изкуствата.

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова посочи, че ако предложената субсидия за телевизията за 2011 г. се запази и ако дългът й към БТК продължава да е 18 млн. лева, БНТ ще „обяви фалит през следващата година“.

Заради недостиг на средства НАТФИЗ затваря от 28 ноември до 7 февруари, каза Стефан Данаилов. По думите му с предлагания бюджет от 0,5 на сто от БВП за култура за 2011 г. „до месец май ще фалират сценични пространства“.

Според Лютви Местан от ДПС подобен бюджет за култура не трябва да бъде подкрепен, а Михаил Михайлов от Синята коалиция призова да бъдат отделени допълнителни средства за БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Ми да фалират ве, не мисля че ще е голяма загуба за обществото, а 50 милиона за някакво радио е това просто не може да бъде, дай да публикуват някой бюджет ве да видим къде потъват толкова пари ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Ето как се получават хонорари за консултации и доклади! Баси 50 милиона за любовници и роднини и още 60 за ония нещастници в онова дето наричат национална ТВ. Нямало 60 милиона за болници...е как да има те да не показват по цял ден "Звездните" ни политици!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrvip
преди 13 години
Кой по дяволите слуша това радио за 50 милиона ?!?!?! Сигурно бюджета на всички частни радиа в България взети заедно е по-малък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
orchis
преди 13 години
радиото получава колкото БАН!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още