IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 5% са свободните площи в софийските молове

Общо 17% са незаетите търговски площи в страната, или около 87 хил. кв. м

12:03 | 08.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Около 5% са свободните площи в софийските молове

Въпреки новите търговски площи, които бяха отворени тази година и проектите за нови молове, които в момента се развиват, търговските центрове в столицата се радват на стабилен интерес от страна на наемателите, сочи нов доклад.

Според данни на консултантската компания MBL/CBRE към края на третото тримесечие незаетите площи в моловете в София са около 5%, което е леко понижение спрямо предходното тримесечие.

Този дял отговаря на 10 800 кв. м, като понижението се дължи на факта, че някои от новите търговски центрове са успели да привлекат нови наематели и да увеличат своята заетост след отварянето.

По същата причина се е понижил и делът на свободните площи в страната, който в момента е 17%, или около 87 хил. кв. м.

В момента най-трудна е пазарната среда в Пловдив и Варна, където делът на незаетите площи е съответно 47% (38 хил. кв. м) и 28% (31 хил. кв. м), сочи докладът.

Най-активни в своята експанзия и през третото тримесечие са големите вериги хипермаркети. Въпреки това темповете на разширяване при тях се забавят. Сред най-активните през периода са били Penny Market, Kaufland, Fantastiko, Domko, Jumbo и др.

Това свръхпредлагане на пазара и ограниченият брой от наематели, склонни да се разширяват, са довели до последващ спад в наемните нива, който е продължил и през третото тримесечие. Наемодателите все още са принудени да прибягват до значителни отстъпки, за да привличат нови наематели.

Изминалото тримесечие е било третото поред, през което на пазара у нас не са били сключени никакви инвестиционни сделки. Въпреки това активността в сегмента започва да се повишава, като няколко големи инвеститори са се върнали на пазара през периода.

Техният фокус е насочен главно към опортюнистични инвестиции и първокласни инвестиционни активи.

Ключови метрики

Общият обем от търговски площи в процес на изграждане се повиши с 10% на тримесечна база до близо 401 хил. кв. м. Общият съществуващ инвентар от модерни търговски площи в страната достигна около 519 хил. кв. м.

В София в процес на изграждане са 75 хил. кв. м търговски площи, а инвентарът е 212 хил. кв. м. Още 540 хил. кв. м са на етап дизайн. За страната общият обем от схеми в процес на планиране е 1,15 млн. кв. м. брутна отдаваема площ.

От компанията коментират, че по всяка вероятност по-голямата част от тези проекти никога няма да бъде завършена, а стратегията за тях може да бъде променена, за да бъдат адаптирани към променящата се пазарна среда.

Делът на търговските площи на 1000 души население в страната е останал непроменен през третото тримесечие – 67 кв. м. Водеща в това отношение е Варна с дял от 321 кв. м, следвана от Велико Търново, Пловдив и София.

Индексът за шестте най-големи града е 185 кв. м на 1000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още