IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Революцията на наемателите в родните молове продължава

Изпаднали в затруднено положение, наемателите преминават в следваща, тиха фаза от своите протести

11:45 | 04.11.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Революцията на наемателите в родните молове продължава

Започналата преди повече от година революция на наемателите в някои търговски центрове в България продължава.

След ефективните действия срещу високите наеми в моловете миналата година сега недоволството премина в тиха фаза.

По информация на инвестиционния фонд European Convergence Property Co (ECPC), собственик на Мол Велико Търново, наемателите в някои молове отказват да се съобразят с някои от договорените с операторите на центъра условия. Изпаднали в затруднено положение поради понижените обороти, търговците са принудени да отменят вече подписани договори. Някои от тях отказват да отварят своите обекти, които са наели или да плащат наемите за тях, което води до значителни проблеми при работата на моловете или до забавяне на откриването на нови площи, казват от компанията.

В резултат на затруднената ситуация и увеличената конкуренция в сегмента на търговски площи наемодателите трябва да използват по-иновативни методи да привличат и да задържат своите наематели. Собствениците на молове предлагат различни стимули, за да направят своите оферти по-привлекателни като поетапни наеми, по-дълги гратисни периоди или периоди, през които наемът се формира единствено от оборота на даден търговски обект.

Предлагането на модерни търговски площи в страната се увеличи с 96% през първата половина на 2010 г., докато интересът на търговците към тези нови проекти остава нисък, казват от ECPC.

Промяна на приоритетите

Тази нова конюнктура на пазара, до която доведе кризата, представлява пълен обрат в сравнение със ситуацията преди две години, когато предлагането на търговски площи беше все още ниско, а потреблението не беше засегнато в такава степен от рецесията.

Новата пазарна среда води до редица структурни и качествени промени в сегмента. В средата на тази година някои експерти прогнозираха, че „някои магазини ще загинат и някои молове също ще загинат”.

От ECPC говорят и за значими промени в нагласите и предпочитанията на наемателите относно търговския център. Локацията, качеството на строителството и интериорните решения вече не са най-важните критерии за наемателите, казват от компанията. Вместо това редица от малките местни наематели се фокусират все повече върху микса от наематели на даден търговски център и по-високите нива на заетост, на които гледат като на критични фактори за посещаемост и обороти.

По-голямата част от новите търговски центрове, които ще бъдат отворени извън София, страдат от високи нива на незаетост. В резултат на това някои нови молове ще бъдат отворени с по-малко от 50% заетост. Това е отражение на все по-големите опасения от страна на наемателите във връзка с пазара и търговията на дребно, но също и с повишения риск за провалени проекти за молове.

По данни на брокери наемите на търговските центрове в страната са отчели спад от около 30% през второто тримесечие. Пониженията в регионалните градове в някои случаи достигат до 50%. Този натиск върху наемите продължава и през третото тримесечие.

За сравнение, в началото на годината наемите в столицата бяха сравнително стабилни, докато в провинцията бе отчетен спад от около 30%.

По отношение на наемите на търговските улици, доклад на Forton International от началото на август показа, че нивата са достигнали най-ниската си точка от 2002 г. насам.

Наемите не се очаква да се възстановят в близкото бъдеще и е много трудно да се прогнозира край на това затруднено положение на пазара преди настоящите нагласи значително да се променят, коментират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Ogibogi
преди 13 години
ha,ha,ha...dano falirat tia magazini v molovete..ot alchnost..naemat,naemat 1 i sashti firmi..da im e za urok
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
slavkovrr
преди 13 години
Ами тя си е брокер, със сигурност е прохождаща ,както в имотите, така и тука в сайта!!!!Но преди да пише безумни коментари, да вземе да прочете някой теми от форума, та да и влезе нещо в главата, за да не пише глупости!!!!А, че ще има даста, който ще продават под себестойност, ще има!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
theforce
преди 13 години
Виргина, извинявай но ми звучиш като прохождащ брокер на имоти, който: 1. нито е наемал търговска площ през живота си (и да е плащал наема при драстично променящи се пазарни условия), и 2. нито е инвестирал в такава (и да е търсил доходност от въпросната, при променящ се пазар и належащи лихвени плащания. Факт е, че пазарът в България е наводнен с търговски площи които не са съобразни с фундаменталната икономическа реалност, и при тези условия настъпилия хаос и масовото падане на наемите са просто закономерни ефекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
mirin
преди 13 години
Не трябва да се работи под себе стойност ? Да така е, но когато себе стойността е била НАДЦЕНЕНА, нямаш друг избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
srs
преди 13 години
Каква логика и себестойност бе "Вирджиния"! Алчност е точното за инвеститорите в молове. От много години у нас се унищожава дребния бизнес за сметка на монополите. Рекламира се евтина работна ръка и даже продължават, т.е. няма пари за потребление. И т.н.,и т.н.. Кой при такива условия строи молове, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
VirginaSt
преди 13 години
Има определено забавяне на пазара, но да не преекспонираме. Не може да се отдават търговски и офис площи, както се продават апартаменти, по БДС. Има специфично площообразуване за площи под наем...:)) и още съвет към инвеститорите - дръжте определена офертна цена, а с всеки клиент водете индивидулани преговори. Така и да тръгне някой конкурент да ви "проучва" няма да успее. Не изпадайте в психоза...вредно е за пазара. Не трябва да се работи под себестойност. Няма логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още