IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спасят ли брака си наематели и собственици на молове?

Дали и кои играчи ще намерят успешния компромис - предстои да видим

10:38 | 23.06.10 г. 8
Ще спасят ли брака си наематели и собственици на молове?

През 2007 г. темата за „мъртви” или „умиращи” молове (т.е. такива с ниска степен на заетост и слаб трафик на купувачи) звучеше твърде екзотично у нас. Три години по-късно обаче ситуацията на пазара е коренно променена и подобни словосъчетания сякаш не стряскат никого.

„Някои магазини ще загинат и някои молове също ще загинат”, прогнозира по време на Първата годишна конференция на Асоциацията на търговските центрове (ICSC) в София Ричард Макдоналд, председател на Управителния съвет на Лендмарк Пропърти България.

Дискусията търсеше пресечна точка на интересите на собственици на молове и наематели, каквато обаче се оказа трудно да бъде намерена.

Само допреди няколко години в България имаше списък с чакащи наематели, всичко се движеше от общия успех, но с настъпването на кризата само тези молове, които бяха в напреднал етап на строителство, бяха завършени и отворени, припомни накратко Йорго Интзиадис, генерален секретар на Българската Ритейл Асоциация.

„Първо се срина провинцията, година по-късно и София. Всички разбраха, че „Царят е гол”, имаше отричане на проблема, после дойдоха стачките...“, разказа той.

Според него има случаи, в които оборотът на магазина не може да покрие наема, и към момента е справедливо наемът да се определя от оборота.

Интзиадис оприличи партньорството между собственици и наематели на брак и предупреди, че трябва да се правят компромиси, за да се запази.

В този брак обаче има и трета страна – банките, коментира Макдоналд, посочвайки, че собствениците имат да изплащат кредити „Реалността да управляваш мол днес е мрачна, не е лъскава“, допълни той.

По думите му един мол не може да стои с празни магазини, но не може да стои и с магазини, които не плащат наема си.

„Несъмнено е криза, правим компромиси всеки ден. Решенията се вземаха преди 2-3 години, а днес не можем да изпълним очакванията“, каза Шалом Мор, изпълнителен директор на GTC България, която има няколко проекта за молове в страната.

По думите му трябва са се направи така, че продуктът да е устойчив за предприемачи и за търговци. Той даде пример с голямата конкуренция между Боинг и Ербъс. Навремето Боинг събрали всичките си купувачи на голяма среща и ги запитали какъв продукт искат, при които открили, че трябва да направят драстични промени. От тази гледна точка за пазара предстоят големи промени, коментира Мор.

Сътрудничество, положително мислене и комуникация са пътят към успеха и за двете страни, според Васил Райчев от HOT Spot Fashion Stores. Нужни са бърза реакция и обединяване на усилията, допълни Интзиадис. По думите му в крайна сметка потребителите ще определят какво ще стане на пазара и те ще бъдат сурови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Tiki Man
преди 13 години
Предвид посещаемостта в някои молове (някой скоро да е ходил в Sofia Outlet Center?), няма да се изненадам ако до края на годината балона се спука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Не съм прав
преди 13 години
Да налееш една камара пари в построяването на МОЛ когато интернет търговията бележи двуцифрени ръстове, е много интерсна проява на далновидност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
raynavan
преди 13 години
Обвързването на наема с процент от оборота е нормална практика и това не е нищо ново. Само че, когато оборотите бяха големи, магазините не искаха да ги декларират и отхвърляха тази обвръзка. Четах наскоро коментари от някой, който бе изумен, "как , представете си, ще ми искат отчет за оборота от мола". Намаление на цените на стоки и наеми (на европейски цени) ще предизвика спиране туристите към съседните Солун и Букурещ и тогава и магазини и молове ще заработят по-нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Невена08
преди 13 години
А като няма криза, извендъж спират да са отговорни моловете за потока и няма проблеми наемите да не са обвързани с оборотите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavnba
преди 13 години
еххх , асоциацията ти е убийствена. Моловете са отговорни за потока от хора, а от там за оборота на дадените магазини. И за това е логично по време на криза наема да е % от оборота. Като този процент е доста висок.А ако асоциираме с теб и твоя наем: Хазяйката не ти е виновна че ти си глупава и взимаш 500лв заплата та да ти направи наема 200лв. Твоят оборот не зависи ни най малко от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Невена08
преди 13 години
Чак пък наемът да се определя от оборота? Нека и моят наем на апартамента да се определя от заплатата ми? Не е ли логично, ако не мога да си позволя този апартамент, да го сменя с друг? Естествено въпродът е принципен и не коментираме, че някои наеми бяха и са твърде надути, но все пак и обратният полюс е малко пресилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още