IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стана с моловете?

С до 50% падат оборотите в родните молове, наемите се вдигат – по договор, търговците не искат да плащат – заради кризата

19:29 | 04.06.09 г.
Така - с куп празни чанти и празен стол, символизиращ мениджмънта на СЦС, илюстрираха посланието си търговците. Снимка: Investor.bg
Така - с куп празни чанти и празен стол, символизиращ мениджмънта на СЦС, илюстрираха посланието си търговците. Снимка: Investor.bg

Недоволството си от увеличение на наемните нива в столичния търговски център Сити Център София (СЦС) и опасенията си, че това може да доведе до много фалити, изразиха на пресконференция днес представители на Българската Ритейл Асоциация (БРА). 

Става въпрос за индексация на наемите, която е залегнала в клауза в договорите и се определя в зависимост от инфлацията, поясни Мариян Колев от веригата Хиполенд и член на УС на БРА. По думите му при повечето наематели увеличението е около 10%. От асоциацията смятат, че в условията на икономическа криза не следва да има увеличение на наемите въпреки договорната обвързаност.

Основният аргумент за исканията на търговците е спад в оборотите. С 30-50% е спаднало потреблението на стоките в търговските центрове в национален мащаб, посочи Колев.

“Ситуацията продължава да се влошава. От един-два мола обхвана цялата страна. Във Варна Мол е патова ситуацията, в Стара Загора са много лоши резултатите, в по-малките градове е плачевна ситуацията, има и дни с нулев оборот. В по-новите молове като Бургас Плаза и Мол Пловдив започват проблеми още първите месеци, имаше твърде високи очаквания”, заяви Колев.

Потърсен за коментар от Investor.bg Асен Лисев, директор на консултантската компания MBL, която пое управлението на Сити Център София през април, каза, че индексацията е залегнала в договорите и се начислява всяка година, след като бъде официално публикувана. Конкретната стойност е предмет на конфиденциалност, но в никакъв случай не е 10%, а варира от 0 до 7-8% за различните наематели, така както варира и наемът, заяви той.

Освен да няма индексация на наемите, от асоциацията настояват също и за активна рекламна кампания от страна на мениджмънта на мола, както и за повече отчетност и обсъждане с наемателите на следващите стъпки за развитие. Според тях въпреки че от MBL отчитат ръст на посещаемостта, това не води автоматично и до ръст на оборотите на търговците.

“Маркетинг и рекламната стратегия на СЦС е доста амбициозна и добре таргетирана. Имаме увеличение на посетителите с 20% спрямо миналата година. Разбира се, това не означава че хората задължително купуват със същите темпове, поради икономическата криза”, коментира Лисев.

На въпрос защо недоволните търговци просто не напуснат даден център юристът на асоциацията Деян Петров посочи няколко аргумента. Единият е, че всеки наемател получава обект на груб строеж и инвестира в довършването му. Също така при напускане се дължат големи неустойки, които варират от 6-месечен наем до наем за целия срок (стигащ и до 10 години). По думите му по принцип договорите за наем в търговски център се правят в силен интерес на наемодателя.

Скоро ще има протест, който ще бъде „законен и мирен”, заяви още Петров.

Част от проблема според Колев е, че инвеститорите в молове у нас са заложили по-краткосрочна програма за възвръщаемост в сравнение с други страни. Сити Център София беше купен в края на миналата година от фонда Heitman European Property Partners III за 101,5 млн. евро.

Лисев изрази още и учудването си, че на пресконференцията са присъствали и търговци, които нямат магазини в Сити Център София (Хиполенд).

На въпроса стои ли на дневен ред смяната на наематели и има ли достатъчно силно търсене от страна на други търговци Лисев заяви, че има силен интерес от нови наематели, но няма никакви свободни площи. От компанията окачествиха пресконференцията като организиране на негативен PR.

И от едната, и от другата страна са съгласни обаче, че разногласията в такива случаи се решават чрез диалог и взаимни отстъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още