IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай засилва контрола върху външните капиталови потоци

Финансовите регулатори ще въведат нови правила за краткосрочния дълг на банките в чужди валути и за валутните им провизии

10:53 | 09.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Китай засилва контрола върху външните капиталови потоци

Китайското правителство ще накара местните банки да държат по-големи чуждестранни валутни резерви и да засилят одита при набирането на капитал от чужбина, като част от усилията да се справи с притока на инвестиции, предаде Bloomberg.

Китайската Държавна администрация по търговия с чуждестранна валута (SAFE) обяви, че ще контролира стриктно квотите на финансовите институции за натрупване на краткосрочен дълг в чужди валути. Ще бъдат въведени и нови правила за валутните им провизии.

Правителството също така ще поеме контрол върху дейността на китайските дружества със специална инвестиционна цел в чужбина и ще затегне регулирането на инвестициите на китайски компании, които оперират извън страната.

Мерките подчертават загрижеността на китайските власти, че решението на Федералния резерв да инжектира нови 600 млрд. долара в американската икономика ще доведе до наплив на капитали към развиващите се страни заради по-високата доходност, която предлагат.

Китайските и европейски лидери планират да обсъдят влиянието на поредната финансова инжекция от страна на САЩ на срещата на групата на Г-20 през тази седмица в Сеул, както и опасностите от конкурентното обезценяване на валутите.

Китайската централна банка обяви рекордно увеличение от 100 млрд. долара в доларовата стойност на своите валутни резерви през септември до общо 2,65 трлн. долара. Външният дълг на Китай възлиза на 513,8 млрд. долара към края на юни, включително 343,8 млрд. долара краткосрочен дълг.

Китайският юан поскъпва с 0,2% до 6,6674 юана за долар днес, като повишението му през тази година е 2,3 на сто.

Решението на Федералния резерв на САЩ да налее още 600 млрд. долара в икономиката може да доведе до „финансов шок“ на развиващи се пазари, предупреди китайският заместник-министър на финансите Джу Гуаняо вчера в Пекин.

Според Китайската централна банка контролът върху капиталовите потоци ще блокира спекулативния приток на пари, който може да дестабилизира китайската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
pioner
преди 13 години
ти май нещо си се объркал изчакай да свърши срещатата на г-20 и тогава ще видим кой ще се смее последен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
moderast
преди 13 години
Хааахахаха, Китайците се усетиха че не могат да се мерят със САЩ.Обаче все още не са разбрали че темпото от последните 2 години ще им докара криза след прегряване на икономиката - или трябва да оставят юана да поскъпне рязко и да се примирят с фалитите на износителите, или да изпаднат в 10-20 годишна рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още