IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди санкция на Булсатком за заблуждаваща реклама

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкцията през декември 2008 г.

16:53 | 25.11.10 г.
ВАС потвърди санкция на Булсатком за заблуждаваща реклама

Върховният административен съд (ВАС) потвърди санкция в размер на 100 хил. лв. на „Булсатком” АД за извършено нарушение на Закона за защита на конкурецията, наложена с решение на Комисията за защита на конкуренцията от декември 2008 г., съобщиха от КЗК.

Производството бе образувано във връзка с постъпили жалби от страна на „Интерактивни технологии” АД и „Евроком кабел мениджмънт България” ЕООД, като поводът е излъчена реклама, според която единствено Булсатком предлага на пазара сигнала HD (High Definition), както и че „е единственият HD оператор в България”.

Проучването на КЗК е доказало безспорно, че преди началото на рекламната кампания „Интерактивни технологии” АД и „Евроком кабел мениджмънт България” ЕООД също са предлагали услугата „HD сигнал”. По този начин чрез разпространяване на факти в изопачен вид Булсатком е въвел в заблуждение потребителите, като е изтъкнал своята изключителност по отношение на предлаганата услуга въпреки наличието на още две дружества, които я предоставят.

ВАС потвърждава извода на КЗК, че заявената с рекламата изключителност на търговеца въпреки присъствието на пазара и на други оператори, предоставящи същата услуга, представлява недобросъвестно търговско поведение и като такова подлежи на санкциониране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още