IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписаха окончателното споразумение за газовата връзка с Гърция

Предвижда се газовата връзка да влезе в експлоатация в началото на 2013

19:39 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Подписаха окончателното споразумение за газовата връзка с Гърция

Днес беше подписано окончателното споразумение между българската компания Български енергиен холдинг (БЕХ) и IGI Poseidon за изграждането на междусистемна газова връзка между България и Гърция.

IGI Poseidon е съвместно акционерно дружество на гръцката газова компания DEPA и италианската Edison International.

Споразумението беше подписано днес в края на провеждания в София международен енергиен форум. Подписването между ръководствата на участващите компании стана в присъствието на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайов.

Българската компания има 50% акционерно участие в проекта. Общата му стойност е около 120 млн. евро, като Европейската комисия (ЕК) е отпуснала 45 млн. евро за реализацията на проекта.

Предвижда се газовата връзка да влезе в експлоатация в началото на 2013 г.

На подписването министър Трайков отбеляза, че в скоро време предстои насрочване на търгове във връзка със строителството и осигуряването на оборудване за газопровода.

Намерението за създаване на съвместно предприятие за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Гърция беше обявено от трите компании, участващи в него, още през юли 2009 г.

Тогава в София бе подписан Меморандум за разбирателство от техните ръководства.

Проектният капацитет на газопровода е 3-5 млрд. куб. м газ годишно.

Изграждането на междусистемна газова връзка с Гърция е част от мерките на правителството за увеличаване на източниците на енергийни доставки.

За необходимостта от изграждане на алтернативни трасета за природен газ със съседните на България страни се заговори в началото на миналата година, когато Русия спря доставките на газ през Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още