IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създава се българо-гръцко дружество за изграждане на газова връзка

В съвместната компания с равни дялове от по 50% ще участват Български енергиен холдинг и GI Poseidon, строителството започва догодина

13:48 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Създава се българо-гръцко дружество за изграждане на газова връзка

Предстои утре в Солун (Гърция) да бъде подписан протокол за създаване на Asset company - компанията, която ще проектира, изгражда и експлоатира съоръжението за изграждане на междусистемната газова връзка България-Гърция по маршрута Стара Загора-Комотини.

От българска страна документът ще бъде подписан от министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Траков, който замина за Солун за участие в провеждащата се на 4 и 5 март конференция на тема „Енергията в Югоизточна Европа – производство на възобновяема енергия и сигурност на енергоснабдяването”, съобщиха от министерството.

В съвместната компания с равни дялове от по 50% ще участват Български енергиен холдинг (БЕХ) и IGI Poseidon (с акционери гръцката газова компания DEPA и италианската Edison International).

Газовата връзката ще осигури участието на нашата страна във втория по приоритет европейски газов проект – коридора Турция-Гърция-Италия, който е част от т.нар. „Южен газов коридор“, допълват от българското министерство.

Намерението за създаване на съвместно предприятие беше обявено от трите компании, участващи в него, още през юли 2009 г. Тогава беше подписан в София Меморандум за разбирателство от ръководителите на трите компании.

По предварителни разчети, цялата стойност на проекта е 120-150 млн. евро, като част от средствата ще бъдат осигурени от Европейската комисия. Проектният капацитет на газопровода е 3-5 млрд. куб. м газ годишно.

Наскоро изпълнителният директор на БЕХ информира, че строителството на междусистемната газова връзка с Гърция се предвижда да започне през 2011 г. и да завърши през 2013 г. През тази година се предвижда да бъде извършен подготвителният етап по строителството, т.е. предпроектни проучвания, оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), взимане на окончателното инвестиционно решение.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още