IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% ръст на инвестициите в имоти в Европа, Близкия Изток и Африка за 2010

Последното тримесечие се очаква да отчете увеличение от 35% в сравнение с предходното до 31 млрд. евро

10:11 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
40% ръст на инвестициите в имоти в Европа, Близкия Изток и Африка за 2010

Директните инвестиции в бизнес имоти в Европа, Близкия Изток и Африка се очаква да достигнат 100 млрд. евро през 2010 г., сочи нов доклад.

Този обем ще представлява ръст от 40% в сравнение с 2009 г.

Инвестиционната активност през първите три тримесечия на 2010 г. вече бе значително по-висока в сравнение с нивата от миналата година, като последното тримесечие също се очаква да бъде значително по-силно.

Четвъртото тримесечие е традиционно най-силното за годината, като за това инвестиционният обем в Европа се очаква да достигне 31 млрд. евро, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL). Това би представлявало ръст от 35% в сравнение с третото тримесечие.

Процесът на нарастване в обемите бе валиден почти за цяла Европа, но той е най-изразен за Германия и за Скандинавските страни, където нивата се очаква да са почти двойно по-високи в сравнение с миналата година.

Централна и Източна Европа (ЦИЕ) запази своя относителен дял от обема за цяла Европа почти непроменен спрямо 2009 г., когато той бе 6%, се казва в доклада.

Прогнозата на компанията за следващата година е инвестициите в бизнес имоти в Европа да нараснат с 35% до около 130 млрд. евро.

Делът на трансграничните инвестиции остана около 50% от общия обем през 2010 г. От компанията очакват той да се покачи, тъй като кешови купувачи (и не толкова дългови), особено от Азия и Близкия Изток, продължават да търсят активи трофеи на европейските пазари.

В отделен доклад от компанията прогнозираха, че инвестициите в глобален план ще нараснат с между 25 и 35% през 2011 г. и ще надхвърлят 350 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още