IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата сделка с БФБ-София я оцени на 27 млн. лв., последва значителен спад*

Приватизацията през борсата ще се случи "когато цъфнат дърветата", посочи финансовият министър Симеон Дянков

10:25 | 06.01.11 г. 6
Първата сделка с БФБ-София я оцени на 27 млн. лв., последва значителен спад*

Първата сделка с БФБ-София оцени борсовия оператор на 26,99 млн. лв. Тя бе сключена с десет акции на цена от 4,27 лв. в петата минута на днешната сесия. Собственият капитал зад всяка акция е 1,63 лв. към 30 юни 2010 г.

Впоследствие цената спадна до 3,41 лв. за акция, след което се повиши до 3,69 лв. Към 09.52 часа са изтъргувани 95 акции на пазарния оператор при средна цена от 3,89 лв. за брой. Към 10:25 часа търговията се активизира и бяха сключени близо 50 сделки, в които над 27 хил. акции от капитала на борсата смениха своя собственик. По-голямата част от тях бяха купени на цена 2,39 лв. за брой.

На старта на търговията присъства финансовият министър Симеон Дянков. Той заяви, че листването е необходима стъпка в търсенето на стратегически партньор на БФБ. Когато има борсова цена е по-лесно да се водят преговори, изтъкна той.

Борсовата приватизация според министъра ще се случи през пролетта, по-точно "като цъфнат дърветата". Целта на борсата ни, по думите му, е да бъде регионален лидер на Балканите.

Финансовият министър посочи, че Агенция "Митници" е конфискувала 30 пъти повече цигари през 2010 спрямо предходната, както и че България е една от петте страни с най-нисък бюджетен дефицит в ЕС.

Дянков каза още, че няма проблеми с вътрешния министър Цветан Цветанов, и че няма нищо против да бъдат записвани разговорите му.

Че БФБ-София ще стане публично дружество, стана ясно на 15 юли 2010 г. Тогава стана ясно, и че държавата ще придобие привилегировано около 7% от акциите на дружеството по емисионна цена от 1 лв., за да има мажоритарен пакет от 50,05%.

Надеждите са държавата да се ангажира с борсовата приватизация на дялове в енергийните компании, както и с развитието на целия пазар, включително с дейността на Комисията за финансов надзор и Централен депозитар АД.

На днешния старт на търговията присъства вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. До 2-3 месеца ще пуснем пакет от Е.ОН на БФБ-София, заяви в края на ноември 2010 г. Симеон Дянков.

Финансовото състояние на БФБ-София не е впечатляващо поради спадналите обороти на търговия. За 2009 г. борсата отчита 85 хил. лв. загуба. Без приходите от лихви БФБ-София щеше да има 520 хил. лв. загуба, но паричните средства за 7,5 млн. лв. й носят нужния доход.

За първото полугодие на 2010 г. БФБ-София отчита спад на приходите с 24% на годишна база до 1,09 млн. лв. От оперативна дейност загубите са 44 хил. лв., но приходите от лихви в размер на 140 хил. лв. извеждат борсата на печалба за полугодието.

Вижте снимки от днешната церемония по старта на търговията с акции на БФБ-София.

*Актуално към 10:25 часа

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
stdmv
преди 13 години
Да не е имал предвид "когато цъфнат налъмите"? :)Предният път обърка "феодални старци" и "синодални старци"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
по-точно "като цъфнат дърветата"още по-точно "като цъфнат НАЛЪМИТЕ"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Zashtontcho
преди 13 години
Какви уволнения в администрацията? Какво като е на загуба БФБ? Важното е Иван Такев да си прибира по 8 000 лв. всеки месец, *** по форумите да му се радват, а балъците да се оплакват, че губели парички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Здравейте, публикувах галерия от днешното откриване, очаквайте и видео.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
А дано. Всяка промяна в сегашното положение може да е само за добро. Само да не се окаже, че не били компютри, а компоти. И, че не били дървета, а налъми, в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
evg9
преди 13 години
Дааа, дали е време за уволнения в администрацията на борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още