IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия ще строят 3 хил. км високоскоростни ж.п. линиии за 50 млрд. евро

Предвижда се от Москва до Санкт Петербург и до Екатерининбург да се пътува с влак с до 400 км/ч

16:26 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
В Русия ще строят 3 хил. км високоскоростни ж.п. линиии за 50 млрд. евро

Руските държавни железници (РЖД) представиха проект за строителство на ж.п. линии за достигане на скорост на влаковете до 400 км/ч, като общата дължина на тези ж.п. линии ще бъде около 3000 км, пише вестник „Ведомости“. Предвижда се строителството да приключи до 2018 г., когато ще се проведе Световно първенство по футбол, чийто домакин ще бъде Русия.

Според проекта високоскоростните ж.п. линии ще са по маршрутите Москва-Санкт Петербург и Москва-Екатерининбург (минавайки през Нижни Новгород и Казан с отклонение към Самара).

Общата стойност на проекта по предварителни изчисления е 50 млрд. евро, като се предвижда 70% от разходите да бъдат поети от държавата.

Предвижда се да се започне със строителството на ж.п. линията от Москва до Санкт Петербург, но все още точният маршрут не е определен, като това се очаква да стане през март. Тогава на потенциалните инвеститори и строители ще бъде представена съответната документация.

Търгът за строителството и експлоатацията на първия участък (до Санкт Петербург) се предвижда да бъде обявен пред декември, а резултатите от него да бъдат оповестени в края на 2012 г. Самото строителство е планирано да започне през 2013 г. и да приключи през 2017 г. Сумата за строителството на железния път по този маршрут се изчислява на 10-15 млрд. евро. Прогнозите са за превоз на около 8 млн. пътници по това направление годишно.

Железният път от руската столица до Екатерининбург се предвижда да бъде построен до 2018 г.

Според разчетите стойността на строителството на 1 км от скоростната ж.п. магистрала ще струва 14-22 млн. евро. Тази сума обаче не включва стойността на изкупуването на земя по маршрута, строителството на мостове, пресушаването на блата и т.н., така че стойността на отделни по-сложни участъци от маршрута може да стигне общо до 50 млн. евро за км, коментират от РЖД.

Строителството на високоскоростните ж.п. магистрали се предвижда да стане чрез вид концесия, като с проектирането, привличането на финансиране, строителството и експлоатацията да се занимава избраната чрез търг компания. Концесионерът ще започне да получава пари от държавата след реалното започване на строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още