IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите банки по света засилват опитите да намалят експозицията си към имоти?

Lloyds тества пазара с първоначална продажба на смесено портфолио от имоти на стойност 100 млн. паунда

12:14 | 02.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Големите банки по света засилват опитите да намалят експозицията си към имоти?

Lloyds Banking Group смята да пакетира своето първо портфолио от проблемни активи от пазара на имоти, като банката засилва процеса за намаляване на експозицията към сектора на бизнес имотите във Великобритания, пише FT.

Този ход е първият пример за банка, която събира в едно портфолио имоти от значителен брой различни собственици заедно с кредити, които обявява за продан от началото на кредитната криза насам, пише изданието.

Анализаторите ще приемат това като знак, че банките стават все по-сериозни в опитите си да намалят експозицията към задлъжнелия сектор на бизнес имоти.

До днес банките като Lloyds се опитваха да се справят с отделните собственици на имоти и проблемни активи или чрез доброволна продажба, или чрез администрация. Въпреки това продажбата на цяло портфолио като това, което банката обмисля, е по-ефикасен начин за излизане от позициите, като се очаква това да бъде продължителен процес на решаване на въпроса с проблемните кредити, причинен от краха при имотите.

Lloyds е една от банките с най-голяма експозиция към бизнес имотите с кредити към сектора на обща стойност от над 60 млрд. паунда.

Банката се опитва да тества пазара с първоначална продажба на смесено портфолио от проблемни активи на стойност от около 100 млн. паунда.

Предполага се, че банката е близо до назначаването на консултантската компания Jones Lang LaSalle, която да разгледа най-добрите възможности за портфолиото, пише изданието. Портфолиото най-вероятно ще включва активи от сегментите на офис, търговски и индустриалните площи.

Инвеститорите отдавна чакат банките да започнат да продават подобни активи по-активно, предвид кредитите, отпуснати за пазара на бизнес имоти във Великобритания, на обща стойност 215 млрд. паунда. Този процес обаче е усложнен от факта, че банките в много редки случаи притежават активите директно.

Въпреки че броят на продажбите на отнети от банките имоти расте, досега финансовите институции съветваха изпадналите в дългове клиенти да продават в момента, в който наближава матуритетът на кредитите или когато бъдат нарушени споразуменията с банките.

Продажбата на Lloyds се очаква да привлече интереса на множество страни, предвид големия брой на фондове лешояди и опортюнистични инвеститори, които привличаха капитали с единствената цел да се възползват от очаквана вълна от продажби от страна на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Това със сигуронст ще бъде един сериозен удар върху жилищния пазар на Острова. Ще бъде нарушен и без това крехкия баланс в цените в момента. Изнасянето на толкова жилища на пазара и стегнацията в Англия примесена с ограниченията които правителството е принудено да направи ще срине цените и на без това надценентие цени в Лондон. От това най-много ще загубят именно банките които придобиват все повече имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още