IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: В Европа и САЩ лъжат за инфлацията

Бен Бернанке е лъжец, защото животът поскъпва с поне 5-8 на сто годишно, категоричен е анализаторът

16:55 | 02.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Марк Фабер: В Европа и САЩ лъжат за инфлацията

Инфлацията по света е далеч по-висока от това, което обявяват официалните статистически служби, категоричен е анализаторът Марк Фабер. Неговото мнение е, че животът поскъпва с поне 5-8 на сто в САЩ и с близо толкова в Европа, което категорично се различава от официалните данни, съобщава CNBC.

По последни данни в САЩ инфлацията през декември е била 0,5 на сто на годишна база, докато в еврозоната за януари бе отчетено поскъпване на живота с 2,4 на сто.

„Гарантирам ви, че цената на живота се е увеличила с над 5 на сто за година, а официалната статистика на САЩ лъже“, е заявил Фабер по време на икономически форум в Русия.

„Господин Бернанке е лъжец, инфлацията е далеч по-висока от това, което се публикува. По мои оценки за повечето домакинства в САЩ поскъпването на живота е между пет и осем на сто за година, докато в Европа инфлацията е малко по-ниска – около 4-5 на сто.

В допълнение на това Фабер посочва, че високите цени на храните, които подпалиха искрата за протестите в Египет, ще предизвикат социално недоволство и в Пакистан.

„Може да няма такъв проблем в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, тъй като там правителствата могат значително да субсидират храните, ако решат, но съм притеснен, че това, което стана в Египет, ще се случи и в Пакистан“, посочва специалистът.

„Смятам, че Египет е аларма за всички, че политиката, социалните проблеми и геополитиката имат значително влияние върху пазарите“,смята Фабер.

Марк Фабер, който е известен с мрачните си прогнози, посочва, че развитите държави се възстановяват от кризата, което означава, че пред глобалната икономика има позитивни перспективи за следващите шест месеца.

В дългосрочен план обаче „всички сме обречени“, категоричен е анализаторът.

„Трябва да осъзнаем, че това е изкуствено възстановяване, зад което стоят ултра експанзионистична монетарна и фискална политика. С други думи, правителствените дефицити са огромни и ще ни понесат по пътя на нови проблеми“, завършва Фабер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Ама гледам, че и до другото "прозрение" е стигнал - че това е "експанзионистична монетарна и фискална политика". Ами кредитната система по принцип и по замисъл си е такава и това се е знаело още при създаването й. И даже е било отпечатано на ранните доларови банконоти:http://prikachi.com/images/124/2919124F.gif
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Преди около седмица май Джим Роджърс го "откри" тоз факт, а сега Марк Фабер. Май и те са започнали да попрочитат алтернативни икономически сайтове...Ето, сигурно съм го давал 10-тина пъти досега линка с по-точно инфо как се стъкмисва БВП-то и инфлацията на САЩ, но ако някой е пропуснал:http://***.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-16-fuzzy-numbers
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
cymru
преди 13 години
Нищо де - нека са щастливи депозантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още