IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом: България няма да плати дори лев за строителството на АЕЦ "Белене"

Всички инфлационни рискове ще бъдат поети от Атомекспортстрой, посочват от руската компания

16:48 | 20.02.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Росатом: България няма да плати дори лев за строителството на АЕЦ "Белене"

България няма да плати нито лев от бюджета за строителството на АЕЦ "Белене", се казва в официално съобщение Департамента по комуникация на Държавната корпорация за атомна енергия "Росатом", съобщава БТА.

В отговор на многобройните запитвания от средствата за масова информация с молба за коментар на изказванията на българските политици от последните дни по отношение перспективите за строителство на АЕЦ "Белене", Департаментът по комуникации на "Росатом" съобщава:

Руската страна изпълни всички условия на българското правителство, поставени като задължителни за началото на проекта АЕЦ "Белене":

А. НЕК запазва 51% от контрола в съвместната компания.
Б. Определена е твърда цена на договора със ЗАО "Атомстройекспорт" – 6,298 млрд евро.

По този начин ЗАО "Атомстройекспорт" поема всички инфлационни рискове, като се има предвид, че строителството на централата ще продължи до 2017 г.

В. Проектът е европейски - в него участват финландската компания "Fortum" и френската "Altran Technologies". Колкото до неуморно повтаряната теза за инфлационния индекс като ключов фактор за определяне на цената, уточняваме следното: българският бюджет няма да отдели никакви средства за продължаването на проекта.

По време на преговорите през ноември 2010 г. в София бе прието решение за използване на определени варианти за финансиране. Един от тях предвижда участието на НЕК в уставния капитал на проектната компания в рамките на 51% да представлява вече направените от нея разходи.

Проектната компания може да привлече самостоятелно недостигащите кредитни ресурси със срок на погасяване от момента, в който първи енергоблок започне да продава електроенергията си навън, и с период на погасяване около 20 години.

По този начин България, без да плати нито лев, ще получи атомна централа, която през първите 20 години от експлоатацията ще снабдява страната с чиста електроенергия на ниска стойност, а през следващите 40 години от проектния срок ще работи с постоянна чиста печалба за бюджета на България като бенефициент на НЕК.

В същото време, до момента на регистриране на проектната компания ЗАО "Атомстройекспорт" работи по проекта АЕЦ "Белене" в рамките на съществуващите документи, чийто срок изтича на 31 март 2011 г.

Поредният двустранен документ – Анекс 12 към договора – по неизвестни причини все още не е подписан от българската страна.

При неподписване на Анекс 12 ЗАО "Атомстройекспорт" ще изгуби правни основания за продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене" след 31 март 2011 г.

 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
Deripaska
преди 13 години
България няма да плати нито лев за строежа на АЕЦ Белене, ако се съгласи да гарантира изкупуването на тока от централата! Какво ще правим обаче ако няма пазар за този ток?Какво би станало, ако вместо в АЕЦ Белене инвестираме 6,3 милиарда евро в енергийна ефективност? Лобито на атомната енергия се опитва да докаже, че уж това било най-евтината енергия, но истината е, че най-евтината енергия е тази която не я ползваме! Българската икономика е най-енергоемката в Европа и вместо да строим нови електроцентрали, трябва да се замислим как да пестим енергия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
не мога да разбера защо си мислите, че руснаците са благотворителна организация. Така поднесен материал наистина ги изкарва майка тереза, но дали е така както го пишат... Реално погледнато с високите цени на газа ни клатят руснаците, а това за Уорлик и ББ са си приказки от селски вечеринки.Я погледнете накъде изтичат основно долари и евро от България и тогава пишете глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Според мен, нямаш право на мнение, поради простата причина, че очевидно си леко неграмотен. Евала на такива като теб! Шапка им свалям чак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
sfeborg
преди 13 години
проблема господа е кои да вземе 10 процента от руснаците боико или гоце а които и да ги вземе всички ние ще мизерстваме 30 години а те ще си живеят като беьове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 13 години
Ами...никой не обича предателите на националните си интереси, но, всички някак много охотно се възползват от техните /без/действия. Досега, правителството чудесно се справя с провалянето на едни или други проекти, партниращи си с "лошите руснаци". Къде е, обаче, ползата от "добрите американци", нещо, не виждам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Проблемът на Б.Б. не е руската страна , а посланика ня САЩ в София , който го притиска по безпрецедетен до сега начин в дипломатическите отношения.Очевидно е , че мисията с която е изпратен Уорлик в София е да спре всичики руски проекти в България.Не е изключено обаче американската страна да похарчи Б.Б. в замяна на някой друг жест на руснаците към Вашингтон.Напоследък подобни случаи не са малко в международната практика.Последният от които е предаването от американците на всички ключови параметри на английския ракетен потенциал на руската страна!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още