IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испански консорциум има интерес към части от Кремиковци

Консорциумът SHP-Advisers е готов с проект на стойност 20 млн. евро за рекултивация на терена на комбината

18:47 | 04.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Испански консорциум има интерес към части от Кремиковци

Консорциумът SHP-Advisers проявява интерес към покупката на части от бившия комбинат "Кремиковци", е съобщил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се срещна в Мадрид с президента на дружеството Хакобо Сарториус, предава dnes.bg.

Консорциумът има готовност да участва пред Европейската комисия с проект за 20 млн. евро за рекултивация на терена на комбината, е изтъкнал Трайчо Трайков, цитиран от БТА.

Министърът е в испанската столица с делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Трайков се срещна и с изпълнителния директор на американската компания "Уестингхаус" Хосе Гутиерес.

Компанията проявява интерес към дейностите по продължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и към доставката на свежо ядрено гориво, съобщават от МИЕТ.

Премиерът Бойко Борисов по-рано днес призова испанския бизнес да инвестира в България.

Борисов, който участва във форум на Конфедерацията на испанските предприемачи в Мадрид, заяви, че „Испания трябва да възстанови позициите си в България“.

Премиерът изтъкна, че въпреки кризата страната е успяла с много усилия да не вдигна данъците, а освен това има да усвоява над 13 млрд. евро от европейските фондове.

„Изключително спокойна е политическата обстановка в България, за разлика от нашите съседи“, заяви Борисов, цитиран от агенция Фокус.

Той изтъкна, че дефицитът е под 3% и се подготвя пакт за финансова стабилност. Премиерът изброи и търговете за строителство на магистрали, които текат в момента.

„Искам да поканя всички големи компании в Испания, които имат опит, да наблюдават търговете и да участват активно“, каза Борисов.

По думите му магистрала „Хемус” ще струва 2 млрд. евро и през 2014 г. ще бъде включена във финансовата програма на Европейския съюз.

Борисов изтъкна, че на предстоящата среща с испанския премиер Хосе Луис Сапатеро се надява да го убеди, че много бързо Испания трябва да върне позициите си у нас отпреди 6-7 години – „като страна мотор на промените в България”.

На бизнес форума присъстваха Христо Стоичков и министърът на земеделието Мирослав Найденов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още