IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа с 26% ръст за тримесечието

26,7 млрд. евро са били инвестирани през първите три месеца в бизнес имоти в Европа, което е повече от всяко от първите три тримесечия на 2010 г.

12:15 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в бизнес имоти в Европа с 26% ръст за тримесечието

Сделките с бизнес имоти в Европа достигнаха 26,7 млрд. евро през първото тримесечие на 2011 г., в период, в който инвестиционният пазар набира още повече инерция, сочат данните от нов доклад на CB Richard Ellis (CBRE).

Обемът от сделки за периода се повиши с 26% в сравнение със същия период на миналата година, като сумата е по-голяма от всяко от първите три тримесечия на миналата година.

Активността през първото тримесечие на 2011 г. е по-малка в сравнение с традиционно силното последно на 2010 г., когато сделките бяха на стойност 38,6 млрд. евро.

Подобно на 2010 г. и през тази година инвестициите са насочени основно към първокласни активи и пазари, което продължи да води до свиване на доходността.

Индексът на CBRE за доходността във всички сегменти на пазара в 15-те стари членки на ЕС се понижи с 6 базисни пункта през периода до 5,53%. Това представлява спад от 26 пункта на годишна база и е отражение на агресивната конкуренция за първокласните активи, казват от компанията.

Инвестиционният интерес започва да се насочва и към имоти с по-голяма степен на риск, въпреки че процесът е съпроводен от селективност и предпазливост. Има две ясно разграничими измерения на риска, който инвеститорите започват да взимат предвид – риск, свързан с определени активи и пазарен риск.

По отношение на първия, най-облагодетелствани се очаква да бъдат отново онези пазари, които се характеризират с най-силни икономика и фундамент. Например Германия се превърна в предпочитана инвестиционна дестинация с 5,5 млрд. евро от общия обем през тримесечието. Активността бе насочена най-вече към сегмента на търговските имоти, който привлече 4 млрд. евро инвестиции, или по-голяма сума от общия обем за цялата 2009 г.

Великобритания и по-специално Лондон, както и в по-малка степен Франция и скандинавските страни също попадат в тази категория.

В същото време се забелязва и повишен интерес към първокласни имоти в по-високорискови пазари. Сред тях са Испания, установените страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), и дори първите признаци на интерес към периферните пазари в ЦИЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още