IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски хеликоптери кацат на борсата в Лондон

Руският държавен производител на хеликоптери Russian Helicopters планира IPO на Лондонската борса

14:44 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="margin-bottom: 0cm;"><span style="font-weight: normal;">Русия трябва да замени около 1 000 хеликоптера от семейството на Mi. </span><i><span style="font-weight: normal;">Снимка: Russian Helicopters</span></i></p>

Русия трябва да замени около 1 000 хеликоптера от семейството на Mi. Снимка: Russian Helicopters

Руският държавен производител на военни и цивилни хеликоптери Russian Helicopters ще се опита да привлече 500 млн. долара в първично публично предлагане на борсите в Лондон и Москва.

Половината пари ще бъдат осигурени от продажбата на част от държавния дял в компанията, а другата половина - от нови акции, са заявили от компанията-майка Oboronprom (руският държавен военен холдинг), цитирани от Financial Times.

Пазарните анализатори очакват голям интерес към борсовия дебют на Russian Helicopters. „Това може да се окаже един от малкото начини на частни инвеститори да получат достъп до иначе затворения руски отбранителен сектор“, коментира анализаторът на Uralsib Анна Куприянова. Освен това концернът се намирал в добро финансово здраве.

Russian Helicopters е създадена през 2010 г. като холдингова компания, която обединява 11 регионални производители на летателни машини. Освен за Русия концернът произвежда хеликоптери и за Бразилия и Китай.

Компанията произвежда няколко модела, сред които и 50-тонния Mi-26, който се счита за най-тежкия хеликоптер в движение в света и е „локомотив“ за руската петролна и газова индустрия, както и като военен транспортьор.

Руската армия трябва да замени около 1000 хеликоптера от семейството на Mi в следващите 5 до 10 години. Това означава, че поне половината ще бъдат произведени от тази компания" казва Куприянова.

Военно-промишленият комплекс на Русия в момента се възстановява от няколко случайни приватизации през 1990 г., когато фабрики в страната се бореха една срещу друга, след като бяха разделени между различните собственици и някои от тях не успяха да оцелеят, припомня Financial Times.

Предстоящото листване идва след четиригодишен период за модернизация на индустрията, която предвижда консолидацията на седем компании за производство и проектиране под шапката на новосъздадения руски холдинг и засилени инвестиции вследствие на няколко държавни военни договори.

В изявление за пресата Russian Helicopters обясняват, че набраните пари ще бъдат използвани за погасяване на съществуващи задължения, както и за финансиране на бъдещи придобивания. От компанията обаче не разкриват на каква сума възлиза дългът, нито каква част от получените средства ще бъдат ползвани за погасяването му. Неясни остават и плановете за капиталови разходи.

Приходите на компанията възлизат на 2,2 млрд. долара през миналата година. Близък до концерна източник е потвърдил пред Financial Times, че Russian Helicopters е била на печалба през 2010 г., но данни за това все още не са официално публикувани.

И докато редица опити за първично публично предлагане на руски компании през февруари завършиха с разочарование, наскоро стана ясно, че правителството планира вторично публично предлагане на VTB Bank, която, подобно на Russian Helicopters, е контролирана от държавата.

През следващите три години Русия планира да получи 32 млрд. долара от приватизацията на държавни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още