IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Плевнелиев: Енергийната ни зависимост от един доставчик ще бъде минало

Сигурността ще бъде гарантирана от сключения днес договор за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Сърбия

12:22 | 15.04.11 г. 1
Р. Плевнелиев: Енергийната ни зависимост от един доставчик ще бъде минало

Нашата енергийна зависимост само от един доставчик ще бъде минало, отбеляза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след подписването на договор за финансиране на предпроектно проучване на газовата връзка между България и Сърбия.

Документът на стойност 2,5 млн. евро ще гарантира сигурността на всички български граждани в хоризонта 2015 -2016 г., заяви Плевнелиев.

Договорът беше подписан днес от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Лиляна Павлова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Плевнелиев посочи, че заедно с подписания днес договор договорените средства по ОП "Регионално развитие" са 1,68 млрд. лева и програмата достига изпълнение от 54 на сто.

Със средства по ОП "Регионално развитие" ще се извършат дейностите по предпроектното проучване. След приключване на проучването ще е ясно и трасето, по което ще мине тръбопроводът. Плевнелиев уточни, че крайният срок за предпроектните дейности е 19 месеца, но може работата да се форсира и проучването да е готово по-рано. Капацитетът на междусистемната газова връзка ще бъде 1,8 млрд. куб. метра годишно.

По план се движи и изграждането на българо-гръцката връзка, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков. Тя трябва да бъде въведена в експлоатация най-късно през 2014 г. и ще бъде от голямо значение за разнообразяването на българските източници на газ, защото ще свърже страната ни с газовата връзка Турция - Гърция - Италия, по която ще тече азербайджански газ, обясни Трайков.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
orchis
преди 13 години
Малко наивни твърдения на господин министъра.Все пак разнообразяваме Русия със Сърбия.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още