IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чия е грешката с продажбата на непритежавани права от Еврохолд?

Проблемът може да е в посредника по увеличението, в Централен депозитар или в посредниците, чиито клиенти са продали книжа

11:10 | 19.04.11 г.
Чия е грешката с продажбата на непритежавани права от Еврохолд?

Вчера на аукционa за неизползваните права на Еврохолд България АД бяха продадени с 6 200 права в повече от наличните, което се случва за първи път в историята на БФБ-София, която е видяла близо 100 увеличения на капитала с права от 2002 г. насам.

Защо обаче вчера за първи път имаше проблем при тази процедура? Проблемът може да е в посредника по увеличението, в Централен депозитар (ЦД) или в посредниците, чиито клиенти са продали книжа. Само Комисията за финансов надзор може да изисква необходимата й информация и да направи обосновано заключение.

По принцип с подаване на искането за справка за броя на неизползваните права посредникът по увеличението (в случая Евро финанс) трябва да заяви и следното: "Моля служебно да прехвърлите неупражнените права по сметка на емитента към Евро Финанс". Така на практика всички неизползвани права вече не са собственост на първособствениците им, а на посредника по увеличението и той ги продава.

На база на тази молба ЦД взема правата от първособствениците им.

На практика, сутринта преди вчерашния аукцион правата още са били по-сметки на първособствениците им в различните инвестиционни посредници. Вероятно някои посредници са видяли тази грешка и са забранили продажбата на тези права, други не са забелязали и техни клиенти са продали съвсем законно притежавани от тях права.

До редакционното приключване на тази статия представители на Евро финанс и Централен депозитар не бяха открити за коментар, дали молбата за служебно прехвърляне на правата е дошла на време.

Без нея Централен депозитар няма основание да вземе правата на първособствениците. Ако тази молба е дошла навреме, остава въпросът дали Централен депозитар е прехвърлил правата навреме.

На трето място, посредниците (или посредникът), през които е осъществена продажбата на допълнителните 6 200 права е можело да се сетят, че тези права вече не би трябвало да са собственост на техните клиенти (или клиент).
 

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още