IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските имоти може да ударят дъното през 2013 г.

Ако пазарът следва модела от предишния крах, то цените може да се върнат до своя връх до средата на 2016 г.

15:27 | 19.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>Най-лошото може тепърва да предстои за британския жилищен пазар. <i>Снимка: scx.hu</i></p>

Най-лошото може тепърва да предстои за британския жилищен пазар. Снимка: scx.hu

Броят на непродадените жилища във Великобритания не спира да расте и от началото на годината отчете най-големия си ръст от няколко години насам, а британският пазар продължава да върви надолу, пише Ройтерс.

Моделът, по който се движи пазарът на жилища на Острова, наподобява този от предишния крах през 80-те години, което означава, че тепърва предстои още по-лошо.

Както и при последния жилищен балон, пазарът първоначално падна, а после показва бърз, но временен ръст. Апогеят на балона от 80-те години бе достигнат през 1989 г., когато средната цена на имот беше под 70 хил. паунда. Последваха четири години стагнация, след които през 1993 г. настъпи повишение, предшестващо подновен спад, докато средната цена достигна дъното от 61 115 паунда през третото тримесечие на 1995 г. Това бе спад от 12,5% 25 тримесечия след върха.

При сегашния спад ценовите нива паднаха от своя пик през 2007 г., започнаха да се покачват от началото на 2009 г., но сега падат пак, тъй като продавачите са много на брой, а купувачите – малко. Кредитиране, необходимо да поддържа цените на сегашните им нива, просто липсва. От британския Съвет на ипотечните кредитори прогнозират, че тази година ще бъдат отпуснати ипотеки за брутна сума от 135 млрд. паунда, което е подобно на нивото от 2010 г., но най-ниското от 2000 г. насам. Също така тази сума е по-малко от половината от годишните суми, отпускани между 2003 и 2007 г.

Ако се водим от модела от предишния крах, то цените няма да достигнат дъното преди четвъртото тримесечие на 2013 г. пише изданието.

След като цените веднъж достигнат дъното, възстановяването обаче може да настъпи по-бързо. През 90-те години цените достигнаха своя връх само за 10 месеца след дъното. На тази база цените във Великобритания може да достигнат своя връх от 200 хил. паунда до средата на 2016 г.

Въпреки това предвид факта, че цените вече се понижиха с 18,4%, връщането към предишните върхове може да отнеме по-дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
silvergreen
преди 13 години
Промени стават, но в Англия едва ли. Бума на имотите го имаше навсякъде, но в Англия се говори за % от сорта на 1.х% - това са нормални пазарни промени. Мисля висчки вече свикнахме с мисълта, че няма нищо сигурно. А това с потъването на Ангрия - мислих , че това е финансов сайт а не за пророчества. Ако е така rosybabe да ми каже числата за лото-то - пък аз ще почерпя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Има стотици доказателства че големи промени са се случили на земята и то за броени часове. Наближава следващата такава промяна на земята. През края на май и началото на юни 2012 ще започне с потънавето на Англия в океана и преди края на 2013 то острова няма да е останало нищо над водата. Колко ще е тогава цената? Ставало е и пак ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още