IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедствията в Япония и размириците в арабския свят засегнаха въздушния трафик

Секторът е загубил два процентни пункта от търсенето заради земетресението и цунамито в Япония и размириците в арабския свят

18:12 | 03.05.11 г.
Бедствията в Япония и размириците в арабския свят засегнаха въздушния трафик

Ръстът на въздушния транспорт продължи да се забавя през март заради природните бедствия в Япония и размириците в арабския свят, но се очаква да се стабилизира през второто тримесечие. Това обяви Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана от Франс прес.

Увеличението на международния пътнически трафик се е забавило през март до 3,8% спрямо ръста от 5,8% през февруари (ревизиран резултат). Обемът на товарните превози е нараснал с 3,7 на сто след преразгледаните 1,8 на сто през предходния месец, съобщи асоциацията.

Секторът е загубил два процентни пункта от търсенето заради земетресението и последвалото цунами в Япония и политическите размирици в арабския свят, подчерта директорът на IATA Джовани Бизиняни.

Земетресението и цунамито в североизточната част на Япония на 11 март намалиха световния обем на въздушния трафик с 1% през март, допълни асоциацията.

В регионален план авиокомпаниите от азиатско-тихоокеанския регион са отчели свиване на дейността си с над 2%, в Северна Америка - с 1% и в Европа - с 0,5%. Търсенето на вътрешния пазар в Япония се е сринало с 22%.

Само насилието в Близкия изток и Северна Африка са довели до намаляване на международния въздушен трафик с 0,9 процентни пункта. Отражението е било много по-тежко за Египет и Тунис, където трафикът е бил с 10 до 25 на сто по-слаб през март. В Либия военната намеса на НАТО спря гражданското въздухоплаване.

Събитията в Япония и арабския свят се очаква да продължат да оказват отрицателно влияние върху сектора през второто тримесечие, но това ще бъде балансирано от очаквания силен икономически растеж, посочват от организацията.

„Голямата неяснота си остава цената на петрола. Дори при 120 долара за барел, изглежда силният икономически растеж извън Европа ще продължи“, изтъкна Бизиняни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още