IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Мол Велико Търново слезе от борсата в Лондон

Инвестиционната компания ECPC стана поредният емитент с инвестиции у нас, който се отписа от Лондонската борса през последните години

11:55 | 04.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Мол Велико Търново</p>

Снимка: Мол Велико Търново

Компанията собственик на Мол Велико Търново - European Convergence Property Co PLC (ECPC), прекрати регистрацията си на Лондонската борса, където се търгуваше от своето създаване през 2005 г.

От ECPC бяха обявили, че смятат да се делистнат от борсата още през ноември 2010 г., но впоследствие временно отложиха тези планове поради настояване на един от кредиторите на компанията.

Сега от компанията съобщават, че търговията с нейните акции на Алтернативния сегмент на Лондонската борса е прекратена, считано от 27 април.

Като причина за делистването миналата година бяха посочени високите и „излишни разходи“ за поддържане на регистрацията на борсата, които възлизаха на 42 хил. паунда на година, или 18% от общите годишни административни разходи.

ECPC, която е регистрирана на о. Ман, придоби Мол Велико Търново през 2006 г. от неговия инвеститор „Денси - М“, собственост на варненския предприемач Марин Згурев, инвеститор и във Varna Towers.

През 2007 г. ECPC разпродаде проектите си в Румъния, като запази единствено Мол Велико Търново. Оттогава той търси купувач и на българския мол, но досега до сделка не се стигна.

ECPC е една от многото компании, които през годините на бума избраха Лондонската борса като средство за привличане на капитали за инвестиции у нас и в Източна Европа.

Вследствие на кризата много от тях се делистнаха. През октомври миналата година Atlas Estates Ltd., която притежава офис сграда в София, слезе от борсата. В края на юли пък от борсата се отписа Bulgarian Land Development Plc (BLD), създаден от основателите на бившата Адрес груп (сега AG Capital). През март на предходната година решение за делистване взе фондът Bulgarian Property Developments PLC (BPD), след като бе придобит от британския милиардер Джо Луис след драматична инвестиционна сага, продължила повече от година.

В края на март 2011 г. от борсата се отписа и една от компаниите, която имаше най-голямо портфолио от имоти и компании у нас – Trans Balkan Investments Ltd. (бившата Equest Investments Balkans Limited).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още