IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И собственикът на Мол Велико Търново ще се делиства от борсата в Лондон

Ако решението бъде прието, търговията с акции на фонда ще бъде прекратена на 4 януари

13:47 | 25.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
И собственикът на Мол Велико Търново ще се делиства от борсата в Лондон

Собственикът на Мол Велико Търново - инвестиционният фонд European Convergence Property Co PLC (ECPC), обяви планове за делистване от Лондонската борса, където се търгува в момента.

От ECPC свикват извънредно общо събрание на акционерите на 22 декември, на което ще бъде гласувано делистването.

За да бъде приет този ход, той трябва да бъде подкрепен от минимум 75% от акционерите.

От фонда смятат, че поддържането на статута на публична компания е в момента е „излишен разход“, който се равнява на 18% от нейните общи годишни административни разходи. Разходите, свързани с Лондонската борса, са в размер на 42 хил. паунда годишно, уточняват от ECPC.

Компанията продаде голяма част от своите активи и върна капиталите на акционерите още в началото на 2008 г. Оттогава компанията търси начини да си възвърне инвестицията и от единствения си останал актив – Мол Велико Търново.

„За съжаление това беше и годината, когато глобалните пазари отчетоха огромен спад и въпреки че (след това) пазарите донякъде се възстановиха, продължаващата икономическа криза доведе до значително забавяне в реализацията на стойността на Мол Велико Търново“, казват от фонда.

Икономическите условия специално в България остават нестабилни и молът е изправен пред трудни пазарни условия. Пазарните наеми са подложени на значителен натиск и нетните парични потоци в момента са негативни и се очаква да останат такива поне до другата година.

В момента пазарната капитализация на фонда е 1,25 млн. евро, на базата на цена от 2 евроцента за акция, каквито са нивата от последната сделка с книжата на фонда на 23 ноември.

Не останаха...

Ако решението бъде прието, акциите на компанията ще спрат да се търгуват на 4 януари. Така фондът би се превърнал в поредната компания за инвестиции в имоти в България, която напуска Лондонската борса вследствие на затруднените условия в сектора на имоти.

В годините на бума множество компании потърсиха начин за привличане на капитали чрез борсата, насочени към инвестиции в растящия пазар на имоти у нас. В резултат на това през изминалите години на Лондонската борса се търгуваха над 10 фонда, които предприеха мащабни инвестиционни програми на пазара на ваканционни, жилищни и бизнес имоти в различни региони в България.

Кризата обаче принуди голяма част от тях да оптимизират своите разходи и да прибегнат до прекратяване на търговията на книжата на борсата.

Миналия месец подобни планове обяви и фондът Atlas Estates Ltd., който има офис сграда у нас.

В края на юли от борсата се отписа Bulgarian Land Development Plc (BLD), създаден от основателите на бившата Адрес груп (сега AG Capital).

През март миналата година пък решение за делистване взе фондът Bulgarian Property Developments PLC (BPD), след като бе придобит от британския милиардер Джо Луис след драматична инвестиционна сага, продължила повече от година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 9
no-credit
преди 13 години
Мдааа... от държавния монопол по-лош е само частния монопол. В случая олигопол. Борсов. Да се изтеглиш от борсата заради безумни административни разходи показва колко се е изкривила идеята за борсовата дейност и колко алчни са станали борсовите оператори и останалия "обслужващ" персонал. ...Дали не е време за алтернативна борса (борси) с по-различни правила?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още