IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът ECDC не очаква печалба от моловете си у нас преди продажбата им

Фондът планира продажбата на някои от активите си у нас

14:35 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът ECDC не очаква печалба от моловете си у нас преди продажбата им

Инвестиционният фонд European Convergence Development Company plc (ECDC) не очаква да реализира никаква печалба от търговските си центрове у нас, преди те да бъдат продадени.

Фондът, който има проекти за четири мола у нас, обяви загуба преди данъци от 900 хил. евро за първите шест месеца на годината в сравнение със загуба от 1,621 млн. евро за същия период миналата година.

„Както и през предишни периоди, това е очаквано предвид фазата от развитието на (нашия) бизнес. Групата ще реализира печалба от инвестициите си единствено след като всяка от тях е завършена и продадена“, съобщават от фонда.

Още преди година от компанията обявиха, че смятат да търсят начини за продажбата на някои от активите си.

Наред с това фондът продължава да търси нови инвестиционни възможности. По-рано този месец бе обявено, че той смята да увеличи инвестициите си в два от проектите си в Румъния.

От компанията казват, че пазарът на търговски площи у нас остава много предизвикателен, като собствениците са принудени да предоставят все по-големи стимули, за да привлекат и задържат своите наематели. Наред с това международните търговски вериги са все още много предпазливи в своята политика за експанзия на мрежата си.

У нас ECDC развива четири мола в Пловдив, Бургас, Сливен и Русе.

Фондът се управлява от Charlemagne Capital, която е също мениджър на собственика на Мол Велико Търново – European Convergence Property Company PLC (ECPC).

От ECPC съобщават, че има „някои много ранни признаци, че конкретни търговци се насочват към Централна и Източна Европа с мащабни планове за експанзия, но това е на фона на повишеното предлагане (на търговски площи) на пазара“.

Поради този факт в скоро време не се очаква търсенето да се балансира с ръста в предлагането и от фонда не очакват капиталовите стойности в сегмента да се възстановят в краткосрочен план. Малко е вероятно да настъпи истинско възстановяване преди втората половина на 2011 г., коментират от фонда.

От ECPC съобщават, че стойността на Мол Велико Търново е продължила да се понижава и през 2010 г. Според независима оценка, направена от SHM Smith Hodgkinson, стойността на мола е понижена с още 3,3 млн. евро.

Миналата година бе обявено най-голямото понижение досега – с над 4 млн. евро, в резултат на което тя отчете спад от общо 9 млн. евро от 2007 до 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още