IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише намекна, че ЕЦБ няма да вдигне лихвата и през юни

След изказването на президента на институцията еврото записва спад от 1 на сто заради перспективите за либерална политика през следващите месеци

16:57 | 05.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Трише намекна, че ЕЦБ няма да вдигне лихвата и през юни

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише намекна, че лихвеният процент в еврозоната няма да бъде променян и на следващото редовно заседание на институцията, което е насрочено за началото на месец юни, съобщава Ройтерс.

Това стана по време на пресконференция след днешното решение за запазване на основната лихва без промяна на ниво от 1,25 на сто.

В днешното си изказване Трише не използва фразата „строга бдителност“ по отношение на инфлацията, което според анализаторите означава, че на следващото заседание също няма да се стигне до промени.

В миналите години Трише използваше тази фраза, за да индикира, че предстои затягане на монетарната политика. Така се случи и през март, месец преди първото увеличение на лихвения процент за последните две години.

„Ще продължим да наблюдаваме всичко, което се случва и крие опасност за увеличаване на рисковете пред ценовата стабилност“, увери днес Жан-Клод Трише.

През април инфлацията в еврозоната достигна 2,8 на сто на годишна база. "Важно е тази инфлация да не породи вторични ефекти", изтъкна Трише.

Той отново отбеляза, че мисията на ЕЦБ е да задържи инфлацията под прага от 2 процента в средносрочен план. От пет месеца обаче тя е над този праг, "главно заради цените на енергията и суровините".

"Винаги ще правим необходимото за стабилността на цените и за закотвяне на инфлацията", повтори Трише, изтъквайки, че решението на ЕЦБ от миналия месец за повишаване на лихвата с 25 базисни пункта е било "необходимо".

След пресконференцията на Трише еврото задълбочи своя спад и вече се движи с отстъпление от 1 на сто спрямо долара до 1,4684 EUR/USD.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
Както и предвидих преди време, спиране на печатането на пари няма да има, просто защото няма кой да изкупува правителствения дълг, който продължава да се увеличава. Символичното вдигане на лихвата до 1,25%, оставяйки я дори под официалната инфлация (2,8%) беше опит за психо-манипулация на пазара, но отзад печатницата да продължи. Един вид - ако повярват балъците, ще ни помогнат като си държат книжните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още