IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов рекорд за безработицата в Гърция

20:49 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Нов рекорд за безработицата в Гърция

През февруари нивото на безработица в Гърция се е увеличило и е достигнало нова рекордна стойност от 15,9 на сто, съобщава официалната статистическа служба.

Нивото на безработицата е било 15,1 процента през януари.

Правителството се ангажира със серия реформи като орязване на заплатите и повишение на данъците в рамките на пакет със строги икономически мерки, договорени с Европейския съюз и  Международния валутен фонд в замяна на помощ под формата на заеми в размер на 110 милиарда евро.

Парламентът се очаква да гласува програма за 2012-15 г., включваща допълнителни бюджетни ограничения с цел да бъдат спестени 23 милиарда евро.

През последните дни все по-често се говори, че Гърция обмисля излизане от еврозоната или опит за привличане на нов спасителен пакет. Само броени дни след като Гърция официално отхвърли новината в германското списание Spiegel, че обмисля излизане от еврозоната, днес на правителството се наложи да повтори упражнението.

Обект този път е информация от вчера на финансовото издание Dow Jones, според която Атина обмисля през следващия месец да поиска нов спасителен пакет в размер на общо 60 млрд. евро. Новата помощ трябва да покрие финансовите нужди на страната през 2013 г., припомня CNBC.

Гърция трябва да намери около 27 млрд. евро през следващата година и още 32 млрд. евро през 2013 г. и няма изгледи да събере тези средства от частни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още