IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: Източна Европа е изложена на риск от дълговата криза в еврозоната

Банката прогнозира 4,6% икономически ръст на 29-те страни, в които инвестира, през 2011 г. и 4,4% за следващата година

11:03 | 20.05.11 г.
ЕБВР: Източна Европа е изложена на риск от дълговата криза в еврозоната

Източна Европа и Централна Азия са изложени на рискове от задълбочаване на дълговата криза в еврозоната и засилване на инфлацията, подклаждана от възстановяването на потребителското търсене, предупредиха от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирани от Bloomberg.

ЕБВР повиши прогнозата си за икономическия ръст на 29-те страни, в които инвестира, до 4,6% през 2011 г. от 4,2%, както предвиждаше през януари, посочват от базираната в Лондон банка в свой доклад, разпространен днес на годишната й среща в Астана, Казахстан. Очакванията й са следващата година ръстът да се забави до 4,4%.

Със засилване на възстановяването след най-тежката рецесия в региона от две десетилетия потребителските разходи започват да стимулират ръста в повечето източноевропейски държави, засилвайки инфлационния натиск, причинен от растящите цени на енергията, посочват от ЕБВР. Дълговата криза продължава да тегне над еврозоната и може да препъне ръста в региона и представлява заплаха за местните банки.

„По-добрите перспективи за ръст са свързани с по-силен инфлационен натиск, защото високите цени на суровините в глобален план се комбинират с възстановяване на вътрешното търсене“, посочват от банката в доклада. „Растат опасенията от пренасяне на проблемите с държавните дългове в някои страни от еврозоната.”

Рисковете от разнасяне на проблемите в еврозоната нараснаха, след като Португалия се присъедини към Гърция и Ирландия в искането на спасителни заеми по-рано тази година, а европейските лидери обмислят нов план за облекчаване на фискалните проблеми на Гърция.

Ако кризата в еврозоната остане неразрешена, може да спре инвестициите и капиталовите потоци към Източна Европа, карайки западните банки, които притежават над 70% от кредиторите в региона, да намалят заемите, смятат от ЕБВР.

„Финансовите проблеми представляват значителен риск от пренасяне в страни, чиито финансови системи са интегрирани в глобалните финансови пазари“, пише в доклада. „Ако вълненията на пазарите на държавен дълг и тясно свързаните финансови институции засегнат финансовите пазари по-мащабно, възстановяването в Централна и Югоизточна Европа ще спре.”

ЕБВР е собственост на 61 държави и две междуправителствени институции и е създадена през 1991 г. с цел инвестиции в бившите комунистически държави, за да им помогне да трансформират икономиките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още