IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемните кредити се увеличиха със 140 млн. лв. през април

За последните 12 месеца лошите и преструктурирани кредити са нараснали с 2,44 млрд. лв. и към края на април представляват 19,34% от всички

13:08 | 26.05.11 г. 10
Проблемните кредити се увеличиха със 140 млн. лв. през април

Лошите и преструктурираните кредити* са се увеличили със 140,1 млн. лв. през април 2011 г., показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ.

Така слабият ръст на проблемните кредити със само 30-40 млн. лв. месечно през февруари и март не доведе до месец с намаление, а до нов импулс на увеличение.

За последните 12 месеца увеличението на лошите и преструктурираните кредити е с 2,44 млрд. лв. до 7,74 млрд. лв.

Към 30 април 2011 г. делът на лошите и преструктурирани кредити възлиза на рекордните 19,34% от всички отпуснати (без овърдрафтите, при които според методологията няма лоши и преструктурирани кредити).

Най-голям дял имат проблемните кредити при фирмите, където той е 20,5%, докато при потребителските е 18%, а при жилищните 17,03%, като и при трите типа кредити процентът е рекордно висок.

БНБ обявява дела само на лошите кредити (без преструктурираните) към края на всяко тримесечие и към 31 март 2011 г. той достигна рекордните 12,93%.

Увеличението на проблемните кредити не е изненада на фона на продължаващия спад в икономиката. Потреблението намалява с 2,1% на годишна база през първото тримесечие на 2011 г., а спадът на тримесечна база е с 1,2%, показаха данни на НСИ.

Като цяло БВП се увеличава през първото тримесечие на 2011 г. с 0,4% на тримесечна база, но това е само благодарение на ревизиите с 1,2% на резултата за четвъртото тримесечие на 2011 г. Без ревизиите на базовия период БВП намалява с 0,8% на тримесечна база през първото тримесечие на 2011 г., показа анализ на Investor.bg.

Данните на БНБ показват ръст на банковия портфейл от кредити и овърдрафти през април с 0,42% на месечна база и с 2,07% на годишна база до рекордните 50,79 млрд. лв.

Кредитирането за фирмите се увеличава с 0,71% на месечна и с 3,8% на годишна база до 31,9 млрд. лв.

Потребителските кредити се увеличават с 0,04% на месечна и намаляват с 1,74% на годишна база до 7,54 млрд. лв., а жилищните се увеличават с 0,14% на месечна и с 2,57% на годишна база до 8,73 млрд. лв.

* Показателят включва целия размер на балансово отчитаните кредитни експозиции, които са класифицирани като необслужвани експозиции (91-180 дни), загуба (над 180 дни) и преструктурирани експозиции по смисъла на Наредба № 9 на БНБ от 3 април 2008 г. за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск.

За целите на паричната и лихвената статистика (съгласно изискванията на ЕЦБ) БНБ не събира детайлни данни за класифицираните експозиции по срокове на просрочие, а информацията е агрегирана.

За надзорни цели детайлни данни за класифицираните рискови експозиции се представят всяко тримесечие с финансовите отчети на банките, съгласно Наредба № 9 на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Protokol
преди 12 години
Що не се кротнеш и си плащаш лошия кредит. Га яде баницата ни рива....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
BoianP
преди 12 години
Към тези проценти трябва да се добавят и забавените или прекратени лизинги, което по същество пак е вид кредитиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
всички лъжат, но нашите се осират . плюс това гръцките политици даваха парите и на собствения си народ , а не да го убиват и да водят геноцид като нашите мизерници . май има много истина в поговорката българина кла българина както и турците не са го клали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
ivo0101
преди 12 години
Политиците лъжат по цял свят не само в България! Гръцки, Ирландски и Португалски политици отричаха до последния момент че ще прибегнат до спасителни помощи но накрая ги взеха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
лъжат за да може да си доизпънят мисията - ДА ДО РАЗСИПАТ И ДО ОКРАДАТБРАШНЕНИЯ ЧУВАЛ НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ . Дянков е човек изпълняващ поръчки , той е *** , комик , некадърник , лъжец , на който му казват какво да прави . в БГ се действа след нас и ПОТОП. Ха честито братя българи - седете и си търпете *** .КОЛКО ПЪТИ СЕ ПОВТАРЯ СТАРАТА ИСТОРИЯ ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
ivo0101
преди 12 години
Да лъжат няма спор, но това им е работата на политиците!Ако Вие сте премиер или министър, какво ще направите? Нима ще излезете и ще кажете на народа че не сме излезли от кризата и че поне още 5 - 6години ще останем така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Internet
преди 12 години
Прав си, Дянков освен некадърен финансист е и надарен лъжец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
Internet
преди 12 години
Преди Искров един друг управител на БНБ винаги казваше, че когато делът на класифицираните кредити в общия портфейл на банките надхвърли 12-13% имаме вече системна криза на банковата система. Сега Искров си мълчи и не се показва, но това не променя нещата.А те реално са още по-зле, защото много кредити постоянно се предоговарят - щом станат проблемни, по ъкъл на банката длъжникът внася 100 - 200 или 1000 лв и кредитът отново го водят в статистиката редовен поне следващите 90 или 180 дни и след това пак същата процедура - и така до края на света. Реалният размер на лошите кредити е много по-голям - вероятно вече над половината от общия им обем и затова БНБ си мълчи и нищо не прави. И всички това в условията на бясно бягство на капитали от България към Гърция Унгария, например, по всякакъв начин и най-вече чрез вътрешните трансферни цени в самите банковите групи, където на нищо не можеш да хванеш края.Та това е, мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
all_trader2
преди 12 години
лошо.ха сега питайте лъжецът Дянков дали излизаме от кризата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още