IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ отново използва големи ревизии, с които компрометира данните за БВП

Днес статистиката обяви ръст на БВП през първото тримесечие на 2011 г., но всъщност има спад спрямо обявените вече данни

13:29 | 13.05.11 г. 43
НСИ отново използва големи ревизии, с които компрометира данните за БВП

При обявяването на данните за БВП през първото тримесечие на 2011 г. НСИ отново използва големи ревизии, с които направи данните за БВП неясни.

При обявяването на данните за 2010 г. НСИ обяви ръст от 0,2%, но истината беше спад с 0,3%, тъй като НСИ е намалил БВП за 2009 г. с 0,5 процентни пункта спрямо предварително обявеното, тоест сменил е базата.

Ако винаги се правят ревизии на базовите периоди, теоретично може никога да няма текущ спад. Или например, ако през 2011 г. ръстът на БВП е слаб, може да се ревизират надолу данните за базовата 2010 г. и така ръстът на БВП за 2011 г. да изглежда по-голям.

Днес при обявяването на експресните данни за БВП през първото тримесечие на 2011 г. НСИ отново използва ревизии и демонстрира ръст с 0,4% през първото тримесечие на 2011 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г.

Ръст обаче няма, а има спад с 0,8% спрямо експресните данни отпреди три месеца. Тогава НСИ обяви, че през четвъртото тримесечие на 2010 г. БВП е нараснал с 1,7% на тримесечна база. Последващата оценка (т. нар. предварителни данни) вдигна ръста до 2,1%.

Сега НСИ коригира числото до 0,5%, или с цели 1,2 процентни пункта по-малко от експресните и с 1,6 пункта по-малко от предварителните данни.

Днешните данни на НСИ показаха ръст на БВП с 2,5% на годишна база през първото тримесечие на 2011 г., но липсват данни с колко е ревизирано базовото първо тримесечие на 2010 г. Публикувани са обаче доста сериозни ревизии на данните за второто, третото и четвъртото тримесечие на 2010 г. на годишна база.

Вместо обявения спад с 0,3% на БВП през второто тримесечие на 2010 г., той вече е спад с 1% (с 0,7 п.п. повече), за третото тримесечие вместо ръст с 0,5% има спад с 1,2% (с 1,7 п.п. повече), а за четвъртото тримесечие на 2010 г. ревизията увеличава ръста от 2,1% до 2,9% (или с 0,8 п.п. повече). Сумарният ефект обаче е намаление с 1,6 п.п.

Поради липсата на яснота спрямо каква база растем с 2,5% през първото тримесечие на 2011 г., този ръст е доста условен. Постоянно използваните ревизии на базовите периоди компрометират данните на НСИ, защото липсва отправна точка.

Малцина обаче могат да се ориентират в сложния лабиринт от ревизии и официално обявеният от НСИ процент на ръст ще бъде приет за меродавен, тъй като в прессъобщението на НСИ думите "ревизия" или "корекция" на базовия период дори не присъстват.
 

Темп на прираст спрямо предходното тримесечие
Ревизирани (нови) данни в %
2010 2011
Q1 Q2 Q3 Q4 Q1
? 0,8 0,7 0,5 0,4
Предварително оповестени експресни данни в %
2010 2011
Q1 Q2 Q3 Q4 Q1
-0,5 0,5 0,7 1,7  
Темп на прираст спрямо съответното тримесечие на предходната година
Ревизирани (нови) данни в %
2010 2011
Q1 Q2 Q3 Q4 Q1
? -1 -1,2 2,9 2,5
Предварително оповестени експресни данни в %
2010  
Q1 Q2 Q3 Q4  
-0,8 -0,3 0,5 2,1  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 7 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
Ето какво си коментирал под статията от преди 2 месеца:"Мариане, честно казано съм изключително изненадан, че от теб точно излиза подобен манипулативен ***."А момчето тогава съвсем правилно отбеляза, че ръст за 2010 от 0.3 % има само заради ревизията на данните от 2009.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
IMRO, душице дребна, смелчага си на квалификации във форумите... гълъбица палава...Как така в статията на Мариан от преди 2 месеца (човека си я е цитирал надлежно в настоящата статия) ти беше пищялчето да извиси глас и да го хока, как смеел той да говори глупости против стъкмистиката... и извади тогава едни *** сметки (уж да убориш изнесените от Мариан факти), а сега само 2 месеца по-късно си на противоположната страна и обесняваш кой трябвало да си ходи от НСИ?!?!?!Май вече прихващаш от твоя идол Боко-Тиквеника, само дето той за 24 часа си мени мнението... има още хляб да хапнеш да стигнеш Боко, да му е свято името :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 2
Paritetcho
преди 12 години
Сезонно изглаждане само по себе си означава постоянно ревизиране на статистическите данни, когато имаш нови. Като има данни за следващото тримесечие пак ще има ревизии и това не трябва да е изненада. Просто такава е сега методологията.Освен това не трябва да се забравя, че данните за 2010 все още са "предварителни". Май догодина ще се финализират, но не съм сигурен за това.И последно, ревизии на статистически данни не са нещо нечувано и не трябва да изненадват. Хубаво е, че хората се интересуват и забелязват, но има и много по-драстични случаи в други страни. Важното е методологията да е максимално прозрачна, за да се вижда има ли или не 'стъкмистика'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
E това не е истина - 759 гласа против моя коментар. Бъг ли е това или и тука има някаква стъкмистика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 1
Vilier
преди 12 години
А като сте нахакали по 500 милярда неодобрения на някои мнения дали разбирате че така сваляте Вашите си *** и се вижда вашия *** ***?Толкова сте жалки че мирише на ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 10 rate down comment 5
global_dj
преди 12 години
А нека някой ми докаже, че и в други (в повечето страни, които са били в криза) не правят стъкмистики..? Това е "нормална" практика както в САЩ, така и в ЕС. В щатите това беше доказвано десетки пъти през последните две години, а в ЕС - можеби стотици пъти. Примери? - Гърция, Португалия, Испания, Великобритания, Белгия... ? А Бог знае колко са недоказаните и силно подвеждащи стъкмистики в Япония. Някои се чувстват така, че все едно са открили топлата вода. Преподавали са ми цели лекции и семинари, свързани с този проблем - стъкмистики, доверие на потребителите, опити за промяна на настроенито на потребителя, и т.н. и т.н. Това се прави както на държавно, така и на корпоративно ниво.Интересно ми е какви са били стъкмистиките далеч преди няколко години, когато беше отчетен спад от 5-6% на икономиката още в началото на кризата, дали е бил само толкова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
Нима всеки божи ден не сме свидетели как Б.Б. си променя мнението по два пъти на ден , а защо тогава НСИ да не си го ревизира поне два три пъти годишно? Всички гледат какво говори краля -слънце и правят точно това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 591
Tony
преди 12 години
Когато някой шеф много иска нещо, винаги ще се намери някой да му го даде! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 12 rate down comment 759
Гари
преди 12 години
Eй, добре че е Мариан да забележи тия стъкмистики. Браво. Не бях се заглеждал досега в тия ревизии, а то там бил ключа от палатката. *** прави анализи за икономиката ако си нямаш работа. Всичко вятър и мъгла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 8 rate down comment 669
kolojiko
преди 12 години
Всичко е игра с публиката. Очевидно е че всичко върви надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още