IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Не вярвайте в прогнозите за срив на американския пазар на имоти

Сегментът на имотите, продавани доброволно без финансов натиск от страна на кредиторите, вече започва да се стабилизира

17:35 | 03.06.11 г. 3
Анализатор: Не вярвайте в прогнозите за срив на американския пазар на имоти

Данните за пазара на жилищни имоти в САЩ напоследък не са сред най-приятните четива, но според някои анализатори най-лошото може би е свършило и един по-задълбочен поглед върху цифрите показва, че цените се стабилизират.

„Спадът се дължи главно на факта, че миксът от жилища на пазара се е променил в полза на продажбите от страна на хора в затруднено финансово положение. Обикновено те продават с отстъпка имотите, които в противен случай предстои да бъдат конфискувани от банките. Имотите, продавани доброволно без финансов натиск от страна на кредиторите, вече започват да се стабилизират“, твърди Аджай Раджадякша от Barclays Capital, цитиран от CNBC.

„Със съживяването на доброволните продажби през лятото миксът от жилища на пазара отново ще се промени през следващите няколко месеца в полза на този тип продажби. В резултат на това агрегираният индекс на цените на жилищата би следвало да спре да пада и дори е възможно да тръгне нагоре“, допълва той.

Ето защо Раджадякша отхвърля опасенията, че нетодавнашният спад на цените предвещава двуцифрен срив на пазара на жилища. Според него установените цени са достигнали точка, при която рисковете за понижение са ограничени.

„Препоръчваме на инвеститорите, които търсят в индексите за цените на жилищата отговори за макроикономиката, да се съсредоточат върху индекса на доброволните продажби, тъй като кредитополучателите, които не са финансово затруднени, все повече ще определят реалното състояние на пазара на имоти“, пише експертът.

„Този индекс се държи сравнително добре и предполага стабилизация на цените. Като цяло, има много причини да се тревожим за макроикономическата ситуация в САЩ, но неотдавнашният спад на цените на жилищата в страната не следва да е една от тях“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
"........Аджай Раджадякша от Barclays Capital......"Егати и типичното американско име :):):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
Анализаторите винаги предупреждават за предстоящи спадове и върхове , лошото е , че се делят на ДВЕ групи , едната от които пасува,докато другата "предупреждава" ;)----Иначе как едната група винаги ще "познава" - ........винаги е така,българинът помни три дни и само онова, което му харесва , даже има и БГ поговорка "всяко чудо за три дни"........ Хемингеуй го е прозрял през 40-ти год наминалия век !Негови са култовите думи " когато излязят спекулантите - те винаги разделят глупаците на две групи: - зимни и летни"----------като заглавието на публикацията:едниите анализатори говореха за срив, след като дойде време за обратното - Сегашните пък говорят да не се вярва във срив..........човешката групост е по-стара от Стария Завет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
wiwa
преди 12 години
Американския имотен пазар в депресия,в резултат на това цените-на нивата на трето тримесечие на 2002 година.Това е според публикации в електронните сайтове,скоро и у нас-направих справка за цените през 2002 година-480 лв./сега на такива цени се продават имотите в някои малки градчета в БГ-пак според офертите в сайтове за имоти/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още