IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: ЕС е на кръстопът, трябват повече усилия за съкращаване на разходите

Възстановяването от кризата напредва, но е доста неравномено при отделните страни, предупреди шефът на Еврокомисията

19:33 | 07.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Барозу: ЕС е на кръстопът, трябват повече усилия за съкращаване на разходите

Страните членки на ЕС трябва да бъдат по-амбициозни в усилията си за намаляване на разходите, заяви днес Европейската комисия преди да обяви финансовите препоръки за всяка отделна страна според новата система за предотвратяване на кризите,съобщи ДПА.

"Икономиката на ЕС се намира на решаващ кръстопът", посочи  председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в съобщение.

"Възстановяването напредва, но е много неравномерно на континента", добави той.

Като част от т.нар. Европейски икономически семестър страните членки на ЕС през април предадоха основните си икономически планове за 2012 година и по-нататък, за да бъдат разгледани от Европейската комисия и останалите страни членки.

Идеята е, че един предварителен преглед на икономическите програми на страните ще позволи на съюза да предотврати финансови кризи, като се позволява на лидерите на ЕС да призоват за промени, ако има вероятност планът на някоя страна да предизвика икономически проблеми.

Европейската комисия посочи, че на представените тази пролет планове "често им липсва амбициозност и специфичност".

"Като цяло страните членки са се опитали да отразят одобрените приоритети на ЕС в програмите си и техните макроикономически заключения до голяма степен са реалистични", отбеляза Европейската комисия.

Според нея обаче много страни членки трябва да бъдат по-амбициозни в областта на финансовото консолидиране.

Комисията подчерта, че трябва да бъдат направени повече усилия и в борбата срещу безработицата.

Барозу призна, че това предвижда да бъдат направени "тежки избори".

Проблематичните деца на ЕС - Гърция, Ирландия, Португалия, Латвия и Румъния са получили една обща препоръка: да прилагат строгите условия, свързани със спасителните им финансови пакети.

"Помощта, която получават тези страни, е обвързана с изпълнението на амбициозни, специфични програми, съсредоточени върху финансовата консолидация и структурните икономически реформи", посочи Европейската комисията.

Препоръките за останалите страни членки, заедно с препоръка за цялата еврозона, се очакват по-късно днес. След това те ще бъдат разгледани от европейските министри и лидери, като официалното одобрение е планирано за края на юли.

Страните членки не могат да бъдат принудени законово да приложат препоръките на Европейската комисия, но тя се надява натискът на пазара и конкурентите им да накарат страните да действат в тази посока.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още