IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ подготвя за приватизация нови фирми от забранителния списък

Днес се очаква парламентарната група на управляващата партия да определи точно кои дружества ще бъдат раздържавени

11:06 | 10.06.11 г.
ГЕРБ подготвя за приватизация нови фирми от забранителния списък

Икономическият екип на партия ГЕРБ подготвя списък за раздържавяване на нови държавни компании, които фигурират в забранителния списък за приватизация. „До края на деня ще уточним последните предложения от министерствата“, съобщи пред БНТ Валентин Николов, зам. председател на парламентарната група на ГЕРБ.

На въпроса дали това не е „отчаян опит за осигуряване на приходите, така необходими за увеличаването на пенсиите и заплатите“, Николов отговори, че управляващите не разчитат само на тези средства. И поясни, че тези приходи влизат директно в Сребърния фонд, което е основният мотив за мярката.

До момента в забранителния списък са включени 186 компании, в които държавата има мажоритарен дял. От тях три са от национално за страната значение - „Кинтекс“, „Вазовските машиностроителни заводи“ (ВМЗ - Сопот) и „Български морски флот“ (с 30% държавно участие).

Дружествата са на подчинение на 12 ведомства, като най-много са към министерството на регионалното развитие и благоустройството и на здравеопазването. Освен регионалните болници и дружествата „Водоснабдяване и канализация“, в списъка на двете министерства попадат още "Национален център за териториално развитие" - ЕАД, София, "Научноизследователски строителен институт - НИСИ" - ЕООД, София, трите дружестгва на „Геозащита“ в София, Перник и Плевен, "Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ" - ЕАД, София и др.

В системата на министерството на икономиката, енергетиката и туризма останаха "Ел Би Булгарикум" - ЕАД, коята държи патента на бактерията за производството на българското кисело мляко лактус бациликус, "Държавна лаборатория "Българска роза" - ЕООД, "Еко Медет" - ЕООД, с. Панагюрски колонии, "Българска агенция за експортно застраховане", "Международен панаир - Пловдив" - АД, Пловдив.

През 2008 г. на подчинение на икономическото министерстнво бяха включени още "Екоинженеринг" - ЕООД, „Минпроект" - ЕАД,"ЕКО АНТРАЦИТ" - ЕАД, Димитровград, Национална компания индустриални зони" – ЕАД и др.

В системата на земеделието и храните със забрана за раздържавяване са създадените с последните промени в закона за горите шест стопански горски предприятия плюс „Напоителни системи“ ЕАД, "Хидромелиорации - Севлиево" – ЕАД, „Агролеспроект" – ЕООД и „Държавно предприятие "Кабиюк" - Шумен.

Към дружествата от системата на транспортното министерство забрана за приватизация имат „Български държавни железници“, пристанищата и летищата, които се отдават на концесии.

По-малък брой дружества остават под шапката на министерствата на финансите, външните работи, отбраната, вътрешните работи, младежта и спорта, науката и образованието и на културата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
Rumyana88
преди 11 години
На Емил Димитров и Румен-Пашата ли ще ги дадат, както Булгартабак и Кремиковци или на Вълканов от Мултигруп и Доган?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още