IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung атакува европейския пазар със своя Chromebook

Цените започват от 399 евро за модела с Wi-Fi възможности, а лаптопът с 3G модул ще струва 499 евро

11:31 | 24.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Чао, харддиск, здравей уеб!" Под това мото от днес корейският концерн за потребителска електроника Samsung ще атакува европейския пазар с първите лаптопи с операционна система Chrome.

Цените на компютрите ще започват от 399 евро. Това ще е цената на модела с Wi-Fi възможности, а лаптопът с 3G модул ще струва 499 евро.

Моделите от серията Series 5 се продават от днес във Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия и Холандия, а през следващите месеци ще достигнат потребителите и в други европейски страни.

Пускането на пазара на този продукт отне доста време. Още преди две години и половина Google обяви, че ще създаде операционна система на базата на браузъра си Chrome. В късната сряда моделът бе представен пред европейски журналисти в Лондон от главния разработчик на Chrome и вицепрезидент на Google по управлението на продукти Сундар Пичай. Според него новият продукт не е нито ноутбук, нито нетбук, функционира по друг начин, много по-модерен е и къса с много от старите традиции.

„Chrome OS е компютърен модел, създаден, вземайки предвид различни фактори, но засега сме изцяло фокусирани върху ноутбуците. Нямаме други планове в момента”, отговоря Пичай на въпрос дали Chrome ще бъде достъпен за таблети. 

Преди всичко това означава, че Chromebook-овете няма да се държат като обикновен компютър, няма да изглеждат така и няма да се управляват така, както сме свикнали от употребата на компютри с Windows. Новото устройство няма нужда от десктоп, от инсталиране на програми, нито от нормален твърд диск, защото нужната памет я има в облака, аргументира се Пичай. Снимките ще се качват в услугата за съхраняване на снимки Picasa, електронните писма - в GMail, а музиката - в бъдещата Google Music. Затова и Chromebook идва на пазара със 16 GB твърд диск - с колкото разполага днес едно евтино MP3 устройство.

Същият принцип е валиден и за софтуера. И него потребителят ще взима от мрежата. за тази цел Google създаде онлайн магазин - Chrome Web Store. Най-важното вече е налично - нова версия на играта Angry Birds за Chromebook. IT компанията ще се опита да привлече софтуерните разработчици, които ще могат да предоставят своя софтуер за новата ОS чрез интернет магазина. В него, освен Angry Birds, вече има налични приложения от някои водещи световни медии, както и игри на Electronic Arts. Някои от тях ще бъдат безплатни, а други ще трябва да се купуват. Google обяви, че ще взима само 5% от приходите на разработчиците за себе си, като за сравнение Apple удържа цели 30%, допълва Wall Street Journal.

Предварително инсталирани в преносимите компютри са Google Mail, Google Calender, Google Text и таблици, неизбежните приложения за YouTube и др.

Всичко това звучи доста добре. Дори и твърдението на Пичай, че човек има нужда само от три до четири минути, за да разопакова един Chromebook, да го включи и да нагласи всички настройки, се потвърждава от тестърите. Това обаче важи само в случай, че клиентът вече е потребител на Google, има профил там и вече е ползвал  GMail.

Силната зависимост на новия уред от мрежата може да изиграе лоша шега на интернет гиганта. Ако все пак интернет връзката се разпадне, новият Chromebook може да служи само за подпиране на книгите на рафта. Все пак Пичай обещава това много скоро да се промени - още през лятото програмистите на Google ще променят по такъв начин своя софтуер за електронни писма, календар и офисен софтуер в код HTML5, че да може да се работи и офлайн. Самият Пичай вече е пробвал предварителната версия по време на полета си от САЩ до Лондон.

Стигне ли се до този момент, самите потребители няма да са принудени да сменят настройките за офлайн дейност - всичко ще става автоматично. Друга новост, която отличава Chrome OS от останалите операционни системи, е, че няма нужда от сваляне и инсталиране на актуализации, те автоматично се инсталират от Google на всеки шест седмици. Така ще бъде абсолютно сигурно, че потребителите ще имат най-новите версии на програмите и антивирусния софтуер.

За сигурността ще се погрижи и хардуерът. В уреда на Samsung се крие и чип TMP (Trusted Platform Module) на Infineon. При всеки старт на системата той контролира всеки байт, който попада в паметта на уреда. Ако тестът установи, че някое приложение съдържа опасен код, стартирането му се прекратява и компютърът се актуализира с втора, чиста версия на системния софтуер.

Този сигурен контрол обаче прави Chromebook сравнително затворена система - никой не може да инсталира програма, която не е одобрена от Google.

Дали това ще се окаже печеливш бизнес модел, предстои да се уверим в близките месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още