IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще дава под наем нетбуци с Chrome OS

Услугата ще струва между 20 и 28 долара на месец и гарантира подновяване на нетбука на всеки три години

10:16 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Google ще предложи на ученици и студенти нетбуци с операционна система Chrome OS срещу месечна такса от 20 долара, съобщи  Forbes. Абонаментът ще включва и достъп до редица онлайн услуги.

Нетбуците за студенти са били подложени на тест от 700 студенти в Орегон, които сравнително бързо са свикнали да работят само с онлайн базиран софтуер, стана ясно по време на годишната технологична конференция за разработчици Google I/O.

Ако проектът се окаже успешен, компанията ще предложи по същата схема нетбуци и на други категории потребители. Така например бизнес организации, които наемат т. нар. Chromebook за 28 долара на месец, автоматично ще получават нов нетбук на всеки три години, твърди ръководителят на проекта Рейджън Сет, цитиран от Forbes. Идеята е подобна на използването на софтуер, който се ъпдейтва автоматично до изтичането на определен период. 28 долара за 36-те месеца от трите години правят 1008 долара, изчислява списанието. Според Сет услугата ще е два пъти по-евтина от предлаганата от Microsoft Windows.

Първите лаптопи на Google, които ще се нуждаят от постоянен достъп до интернет, ще са произведени от Samsung и Acer angeboten, стана още ясно на конференцията.

Тя ще улеснява и предприемачите, които няма да имат грижата да ъпдейтват антивирусни програми или пък да се опасяват от изгубване на информация, тъй като тя ще е запазена в „облака“. Това ще спести и времето, което техническите екипи губят, докато проверяват десктопите за проблеми.

Google Apps дава възможност на фирмите да използват онлайн услуги на Google, като текстообработка, ползване на таблици, изчисляване, календари и други бизнес решения, в момента на цена от 50 долара на месец. По-достъпната услуга чрез Chromebook ще бъде от полза преди всичко за малки и средни предприятия. Google се надява да привлече за клиенти големи компании от сферата на търговията, контактни центрове или хотели, където „дистанционната работа е стандарт“.

По-рано се твърдеше, че абонаментното обслужване на потребителите на Chrome нетбуци ще бъде свързано с акаунтите им в Gmail.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още