IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple даде на съд Samsung и в Южна Корея

От американската компания настояват, че южнокорейците са копирали незаконно техни идеи, лишавайки по този начин iPhone от идентичност

16:21 | 24.06.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският компютърен гигант Apple подаде иск и в Южна Корея срещу конкурента си Samsung Electronics по обвинения в нарушаване на патентни права за технологиите, използвани при изработването на култовия смартфон iPhone, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник от Централния окръжен съд в Сеул.

Според източника Apple настоява  Samsung да спре продажбата на своите смартфони и таблети със сензорни дисплеи, предлагани на местния и световния пазар след появата на първия модел на американския смартфон iPhone 3, както и да плати компенсация от 100 млн. вона (около 92 500 долара).

От американската компания твърдят, че в предлаганите от Samsung телефони Galaxy и таблети Galaxy Tab са използвани технологии на iPhone, позволяващи на потребителите с допир на пръста да прелистват обемни електронни документи.

В исковата молба се посочва също, че в продукцията на южнокорейската компания са копирани незаконно идеи на  Apple, позволяващи на потребителите продължително да натискат върху иконка на дисплея, за да я премахнат или преместят.

Обвинения се отправят и за копиране на дизайна на iPhone и по-конкретно на заоблените ъгли на корпуса и кръглото копче.

„Незаконната конкуренция от страна на Samsung ни нанесе сериозни щети и намали „възприемането“ на iPhone, лишавайки го от отличителни черти“, цитира съдържанието на иска служител на Сеулския окръжен съд, пожелал да остане анонимен.

Съдебният иск идва в момент, когато двете компании засилиха конкурентната борба помежду си за увеличаване на дела си на световния пазар на смартфони, който бързо набира скорост.

Apple подаде подобен иск срещу Samsung Electronics и на територията на САЩ през април.

В отговор южнокорейската компания подаде насрещни искове в САЩ, Южна Корея, Япония и Германия, обвинявайки американците в копиране на 10 свои патента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още