IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съд задължи Samsung да предостави прототипите си на Apple

Съдебният състав обаче все още не е изградил мнението си за патентния скандал

13:27 | 27.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Смартфонът Galaxy S наподобява много дизайна на&nbsp; iPhone. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Смартфонът Galaxy S наподобява много дизайна на  iPhone. Снимка: Ройтерс 

Apple спечели малка междинна победа в спора си със Samsung Electronics за предполагаемото копиране на дизайна на iPhone и iPad от страна на южнокорейската компания. Съдия от калифорнийския съд в Сан Хосе е постановила  адвокатите на Apple да получат достъп до текущите и бъдещите разработки на южнокорейската корпорация в областта на смартфоните и таблетите, както и до маркетинговите й материали в рамките на 30 дни.

В официалното становище на съда от 18-и май, което едва сега става обществено достояние, пише, че съдебният състав все още не е изградил мнението си за патентния скандал. При всички случаи изглеждало обаче, че Samsung създава устройства, които биха могли да имитират продуктите на Apple.

С достъпа на адвокатите до южнокрейските разработки трябва да бъде потвърдено или отхвърлено твърдението на Apple, че Samsung незаконно използва части от дизайна на iPhone и iPad с цел да направи по-привлекателен външния вид на своите продукти.

Съобщава се, че Samsung ще трябва да осигури достъп по-конкретно до такива устройства като смартфоните с операционната система Samsung Galaxy S II, Infuse 4G и Droid Charge, както и до таблетите Samsung Galaxy Tab 10.1 и Galaxy Tab 8.9. 

Въпреки това нито Apple, нито някой от адвокатите на компанията няма да получат право да изучават устройствата на своя конкурент. Съдия Луси Кох е ограничила достъпа до гореспоменатите устройства, като е предоставила това право само на наетата от Apple външна адвокатска кантора, тоест фирмата Morrison & Foerster.

Аргументите на Samsung, че достъпът на външни за компанията лица може да навреди на продажбите й, не са били взети под внимание, тъй като корейският производител вече е разпратил снимки и прототипи на бъдещите си продукти, включително и на медиите. 

Калифорнийската компания подаде жалбата срещу Samsung в средата на април 2011 г. Освен в нарушаване на патентното право южнокорейската компания е подсъдима и заради нечестна конкуренция. Адвокатите на Apple пледират, че Samsung е извършил всичко това съзнателно и по този начин може да бъде отговорен за възникналите щети. "Не е никак случайно, че последните продукти на Samsung наподобяват iPhone и iPad не само като хардуер, но и в софтуерно отношение", казва говорител на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivcho_slivcho
преди 12 години
Хахаха, колко смешно звучи всичко това! Но скандал ще продължава да има, защото с Galaxy S и S II Samsung сериозно бръкна в джоба на отхапаната ябълка, като
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още